Osteoporoos ehk luuhõrenemine on maailma üks sagedamini esinev krooniline haigus, millele on iseloomulik luumassi vähenemine. Osteoporoosi tagajärjel muutuvad luud poorseks ja õrnaks ning isegi väike trauma võib põhjustada luumurru. Tänapäeval haigestub osteoporoosi iga kolmas naine ning iga viies mees, kel vanust üle 50 eluaasta.

Millise aine puudus organismis tekitab osteoporoosi?

- Kaltsiumi ja D-vitamiini.

Kaltsium on kõige tähtsam mineraalaine inimese organismis, sest kaltsiumist sõltub luude tugevus — teda kasutatakse luude ülesehitamisel „ehitusmaterjalina”, ja temast sõltub näiteks ka hammaste, küünte ning juuste tervis.

D-vitamiini puudus organismis tekitab olukorra, kus luude ülesehituseks vajalik kaltsium ei imendu, luues nii eelsoodumuse osteoporoosi tekkeks või süvendades juba olemasoleva osteoporoosi kulgu. Ka mõjutab D-vitamiin lihasfunktsiooni seetõttu on D-vitamiini puuduse korral suurem oht kukkumiseks ning seega ka luumurdude saamiseks.

D- vitamiini saab inimene igapäevaselt toidust (kala, liha, täispiim, margariin, või, maks, munakollane) ning samuti toimub D-vitamiini süntees nahas päikese ultraviolettkiirguse abil, kus tema enda nahk sünteesib seda päikesevalguse toimel. Inimorganismi D-vitamiini päevane vajadus on 400 rahvusvahelist toimeühikut, toiduga saab selles kätte aga vaid 100.

Kliinilistes uuringutes on leitud, et D-vitamiini puudus osteoporoosiga haigetel on suur — peaaegu 2/3 kannatab D-vitamiini puuduse all.

Mida see haigus endaga kaasa toob?

Kõige enam juhtub luuhõrenemise tulemusena randmeluumurde, mil inimene kukkudes käe ette paneb ja selle tulemusena nõrgaks muutunud randmeluule liiga suure koormuse paneb. Teisel kohal on lülikehamurrud, kui murdunud on juba mitu lüli, on tulemuseks küürujäämine.

Kõige traagilisemate tagajärgedega on reieluukaela murd — murrule järgneva aasta jooksul sureb tekkinud tüsistustesse 20% haigetest. Kolmandik naistest, kes paranevad reieluukaelamurrust, vajavad pidevat hoolt. Uuringute järgi eelistab 80% naistest pigem surra, kui olla voodihaiged.

Kuidas osteoporoosist hoiduda?

KALTSIUM ja D-VITAMIIN

Jälgi, et sa tarbid piisavalt kaltsiumi ja D-vitamiini.

FÜÜSILINE AKTIIVSUS

Füüsiline aktiivsus suurendab luude tugevust noores eas ja vähendab nende lagunemist vanemas eas. Jaluta iga päev vähemalt pool tundi.

ALKOHOL ja SUITSETAMINE

Pea meeles, et suitsetamine ja alkoholi tarbimine viivad osa kaltsiumi organismist välja. Aga ka kohv, kihisevad joogid ning tänapäeval väga populaarne veejoomine uhab organismist kaltsiumi välja. Oluline on teada, et kui omad neid harjumusi, on sinu kaltsiumivajadus selle võrra suurem.