KÜSIMUS: Kui kõrgele peaks tõusma temperatuur ovulatsiooni toimumisel ning mida tähendab kahefaasiline temperatuur?

VASTUS:
Pärast ovulatsiooni tekib munasarjas kollakeha, mis produtseerib hormooni progesteroon, mis on vajalik rasestumiseks. Progesterooni järsu suurenemisega organismis on seotud ka kehatemperatuuri tõus. Seda menstruaaltsükli faasi tuntakse luteaalfaasi e. kollakeha faasi nime all ja see kestab kõikidel naistel umbes 14 päeva. Menstruaaltsükli erinev kestvus on seotud folliikuli (munarakualge) arengufaasi lühenemisega või pikenemisega. Seda on oluline teada ovulatsiooniaja arvestamisel. Näiteks, kui naisel on 32-päevane menstruaaltsükkel, siis oletatav ovulatsiooniaeg on 18 päeval (32-14) ja 25-päevase tsükli puhul on see 11 päeval (25-14). Juhul, kui ovulatsiooni ei toimu, siis ei teki ka progesterooni tõusust tingitud kehatemperatuuri tõusu.

Ovulatsiooniaja määramiseks soovitatakse temperatuuri mõõta pärasoole kaudu iga päeva hommikul enne voodist ülestõusmist. Ovulatsiooni toimumisele viitab enam kui 0,4 kraadine temperatuuri tõus, seejuures ei tarvitse kehatemperatuur ületada 37 kraadi. Temperatuur langeb uuesti vahetult enne menstruatsiooni algust. Sellist temperatuuri graafikut nimetatakse kahefaasiliseks. Ühefaasilise temperatuurigraafiku puhul temperatuuri tõusu ei toimugi, mis viitab ovulatsioonide puudumisele ning on sageli hormoonainevahetushäire tunnuseks. Selleks, et teha järeldusi peaks basaaltemperatuuri siiski mõõtma vähemalt 2-3 kuud. Paraku on meetod ovulatsiooniaja määramiseks küllalt ebamugav ning välistatud ei ole eksimise võimalus, sest inimese kehatemperatuur on mõjutatud väga paljudest organismi sise- ja välisteguritest.

Tänapäeval on ovulatsiooni määramiseks hakatud rohkem kasutama ovulatsiooniteste ja ultraheliuuringut. Ovulatsioonitesti abil määratakse uriinist ajuripatsi luteiniseeriva hormooni (LH) hulka, mille järsk kasv esineb 24-36 tundi enne ovulatsiooni. Sobivaim aeg rasestumiseks on 2-3 päeva pärast LH tõusu. Testimise algus sõltub menstruaaltsükli pikkusest. Neid teste on võimalik saada igast apteegist.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst