Mayo kliinik Arizonas on üllitanud ülevaate, mida peaks erinevas vanuses naised tegema, et migreenivalusid leevendada. “Üks neljandik viljakas eas naistest kogeb migreeni,” ütleb dr Beverly Tozer. Tema juhtis arstide-spetsialistide gruppi, kes pani kokku soovitused üld- ehk perearstidele migreenipatsientide raviks. Selleks vaadati üle viimase viie aasta kõik suuremad uuringud, mis migreeni puudutasid.

Dr Tozer seletab, et on piisavalt tõendeid, et just hormonaalsed muutused naise viljakas eas mõjutavad migreeni arengut. Nende aastate jooksul loovad naised perekonna ja ühtlasi tegelevad ka karjääriga. Just seepärast omab migreen suurt mõju naise elus.

Mayo kliiniku arstid jagasid soovitused nelja rühma.

Lapsed: Uuringutest selgub, et 4-7aastaste seas on migreeni all kannatajateks rohkem poisid kui tüdrukud. Puberteediks on asi vastupidi — tüdrukutel on migreeni kolm korda sagedamini kui poistel. Stress on põhiline migreenipõhjustaja nii lastel kui täiskasvanutel, stressi maandamise tehnikad annavad tulemusi juba kaheksandast eluaastast alates.

Kui elustiilimuutused ja muud teraapiavõimalused on tõesti ammendunud, siis alla kuueaastastele lastele soovitavad nad üht allergiaravimit (Cyproheptadine Periactin), mida meil hetkel saada pole. Vanematele on valik juba veidi laiem. Umbes kolmandik lastest-migreenipatsientidest vajab perioodilisi ennetavaid ravikuure.

Viljakad aastad: Migreeni esinemissagedus kasvab oluliselt peale menstruatsiooni algust. Nüüd on menstruatsioon naistel põhiline migreeni vallandav tegur. Tavaliselt on tegemist aurata migreeniga. Uuringute põhjal on migreeni sagenemine kuupuhastusega seotud seetõttu, et enne päevi väheneb hormooni östrogeeni hulk.

Päevadega seotud migreeni saab leevendada või ära hoida ravimitega, mida võetakse suhteliselt lühikese ajavahemiku jooksul, kui migreenihoogu kogemuste põhjal oodata on. Selleks soovitavad Mayo arstid kasutada mitmesuguseid mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid, alkaloide, ergotamiinitüüpi ravimeid, triptaane.

Päevadega seotud migreeni ennetamiseks sobivad ka teised, muud tüüpi migreenide raviks kasutatavad preparaadid. Osad patsiendid saavad abi suukaudsetest rasestumisvastastest vahenditest. Mayo kliiniku arstid tuletavad meelde, et suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid ei tohi kasutada migreeniga patsiendid, kes suitsetavad, sest sellega suureneb oluliselt insuldioht.

Raseduse ajal esineb migreeni esimese trimestri lõpus. Erinevate uuringute järgi väheneb 50-80% migreenikaebustega naistel raseduse ajal nii migreenihoogude sagedus kui ka raskus, vähemal osal jääb kõik endistviisi või halveneb. Uuringutele toetudes ei soovita arstid rasedusaegsete hoogude ajal ravimeid tarvitada, välja arvatud rasketel juhtudel. Kui on selge, et positiivsed asjaolud kaaluvad üles riski nii emale kui lootele, võib äärmisel juhul tarvitada propranoloolhüdrokloriidi, verapamiilhüdrokloriidi või topiramaati. Mingil juhul ei soovitata siis kasutada valproehapet ja ergotamiini ning selle derivaate.

Varases menopausis migreenivaevused sageli leevenevad — hormonaalsete muutuste tõttu. Madaladoosilised suukaudsed rasestumisvastased hormoonpreparaadid aitavad probleeemi kontrolli all hoida. Peale 65.eluaastat on migreen ebatavaline. Uurijad ütlevad, et siis on peavalude põhjuseks mitmesugused muud asjaolud. Peavalude leevendamiseks sobib suur hulk ravimeid, mille seast tuleb valida tervislikku seisu silmas pidades sobivaim. Mayo kliiniku arstid rõhutavad, et enne ravimite kasutamist tuleb ära proovida teised abivahendid, nagu regulaarne ja piisav uni, piisav liikumisaktiivsus ja võimlemine, migreeni vallandavate põhjuste avastamine ja võimalusel kõrvaldamine, lõdvestustehnikate ja stressimaandamise õppimine ja rakendamine. Kui nendest ei piisa, alles siis võib ravimitega alustada.

Lisainfo: http://www.mayoclinicproceedings.com