Tervisliku toitumise hind
Toidupoe riiulivahedes ringi vaadates oled kindlasti märganud, et saad suure paki krõpse osta soodsamalt kui näiteks väikeses koguses spinatit. Hiljuti läbi viidud uuring tõestas, et tervislike toitude hind on kalori kohta sageli ligi kolm korda kallim kui ebatervislike oma. Tervislik toitumine sisaldab enamasti puu- ja juurvilju, kala ja pähkleid ning maksab üle euro rohkem päeva kohta ja aastas üle 500 euro rohkem. Nii koosnebki ebatervislik toitumine töödeldud toitudest, lihast ja rafineeritud teraviljast.

Mis puutub aga orgaanilistesse toiduainetesse, siis nende hinnavahe mitteorgaaniliste toiduainetega on õnneks vähenemas. Seda eelkõige nõudluse kasvu tõttu, mis on turule toonud uusi orgaaniliste toiduainete pakkujaid ja seeläbi on ka hind kahanenud.

Korralik toitumine soodsalt
Kuigi tervislik toitumine võib olla korralik raharöövel, on võimalus ka ilma pangaröövita sellega toime tulla. Järgnevad nipid aitavad sul oma menüüd paremini planeerida ja teadlikumalt poodelda, et saaksid rahaga ka peale selle söögile kulutamise midagi toredat ette võtta.

Panusta hooajalistele toiduainetele
Hooajalised toiduained on nende valmimise ja suurema saadavuse ajal alati odavamad. Oma hooaja tipphetkel on ka juur- ja puuviljad kõige maitsvamad ning toitvamad. Kui sa ei tea, mis mingil hooajal parasjagu valmimas on, küsi näiteks poemüüjalt kõige värskema kraami kohta või guugelda. Suvekuudel söö rohkelt maasikaid, luuvilju nagu virsikud, nekatriinid, aprikoosid, kirsid ja ploomid ning meloneid.

Tea, millal loobuda organilisest toidust
Teatud toiduained nagu mais, sibul, ananass, avokaado ja kapsas neelavad kasvamisel väikese koguse kemikaale ja on tehislikes tingimustes kasvanuna ikkagi täiesti arvestatava väärtusega. On aga hulk toiduained, mida kutsutakse “määrdunud tosinaks”, sh õunad, viinamarjad, seller ja virsikud. Neil esineb pestitsiidijääke, nii et nende puhul tasub eelistada just orgaanilisi versioone.

Ära pelga kaupluse omatooteid
Erinevalt järgi tehtud käekottidest ja brändirõivastest ei pea sa enamasti kvaliteedis järele andma kui eelistad levinud firmamärgiga toodetele poeketi enda toodangut. Sageli lähtuvad suured poeketid just inimsõbralikest tootmismeetoditest ja rõhuvad pakutava osas kvaliteedile, sh orgaanilisele.

Osta hulgi
Suuremas koguses igapäevaste toiduainete ostmine võib sulle pikemas plaanis kokkuhoiu tagada. Selle kaudu väldid ka liigseid pakendeid ja oma elutegevusega lisarämpsu tootmist. Riis, oder, kinoa, pähklid jms on levinud toiduained, mida hulgi ostes kasumis oled.

Kasuta ära külmutatud toiduaineid
Külmutatud puu- ja köögiviljad on heaks valikuks kui opereerid piiratud eelarvega. Sõltumata aastaajast võivad külmutatud viljad olla värskemadki kui hooajaväliselt pakutavad värsked viljad. Külmutatud viljad korjatakse värskena ja külmutatakse enne kui neis sisalduvad kasulikud ained õhu vm kokkupuutel kaduma või kehvemaks minna jõuavad. Külmutatud vilju pakutakse sageli ka soodushinnaga, nii et see on sinu võimalus.

Jäta midagi ka hilisemaks
Eelmisest toidukorrast järele jäänud ainetest uue eine vaaritamine või ühe kokatud toidu söömine mitmel päeval, vähendab oluliselt poes kuluvat rahahulka. Võid isetehtud toitu samamoodi külmutamise abil järgmiseks korraks hoida, kui sa mitu päeva sama einet süüa ei soovi.

Allikas: liigume.ee