Pohmelli põhjustajaid on tavaliselt mitmeid, kuid peamiselt on tegu ilmselt vedelikupuuduse, vere suhkru- ja soolasisalduse languse ning alkoholimürgistusega.

  1. Enne kodust lahkumist (ehk siis, kui veel kaine oled) söö kindlasti kõht täis. See aeglustab alkoholi imendumist. Parim valik on süsivesiku- ja rasvarikkad toidud. Kui pole aega süüa, joo vähemalt klaas piima. Kasuta kindlasti ka õhtu jooksul võimalust midagi põske pista.
  2. Joo alkoholi vaheldumisi veega, mis hoiab keha vedelikutasakaalu.
  3. Joo üks jook tunnis, et keha jõuaks alkoholi imendada kumuleerivalt. Keha suudab töödelda umbes 25 ml alkoholi tunnis (see sõltub soost, kehakaalust, kandmisvõimest jms). Seda arvu tasub kindlasti meeles pidada neil, kes soovivad pärast pikaks veninud õhtut varahommikul autorooli asuda.
  4. Ära joo segamini.
  5. Kui siiski jood segamini, pea meeles reegleid: õlu enne likööri — ja oled haigem kui kunagi varem. Liköör enne õlut — pole mingit probleem. Õlu veini alla — ainult peale kalla, vein enne õlut — meele teeb mõruks.
  6. Jää heledate jookide juurde. Tumedad joogid sisaldavad rohkem analooge (lisaaineid, mis annavad joogile maitse) ning nende tarbimine tekitab üha kiireneva trummisoologa sarnaneva peavalu.
  7. Pea meeles, et karboniseeritud joogid mõjuvad kiiremini.
  8. Joo kvaliteetset alkoholi.
  9. Väldi liialdamist magusate jookidega.
  10. Joo enne magama heitmist pool liitrit soolakat vett.
  11. Söö enne uinumist midagi magusat.
  12. Proovi banaani-, meesaia. Banaan ja mesi sisaldavad kaaliumit ja glükoosi. Banaan on rikas ka magneesiumi poolest ning sisaldab naturaalseid happesuse reguleerijaid, mis leevendavad ärritunud magu.
  13. Võta pikalt kuuma dušsi ja suuna masseerivad joad kaelale ja teistele pinges kehaosadele.
  14. Võta piimohaka ekstrakti — piirab mehiselt vabade radikaalide hävitustööd.
  15. Võta ette üks kiire jalutuskäik.
  16. Joo isotoonilisi spordijooke.

Levinud müüdid

  • Tass kohvi hommikul – see võib aidata küll virguda, kuid sisaldab kofeiini (diureetikum), mis suurendab vedelikupuudust ja ärritab magu veelgi enam. Kui vajad ergutit, proovi ženšenni. Kui oled igapäevane kohvijooja, võid väikese doosi kofeiini siiski manustada — pole mingit vajadust kannatada seetõttu, et loobud korraga kahest narkootikumist.
  • Peaparandamine. Pealejoomine vähendab küll vaevusi, kuid tõenäoliselt maksab see järgmisel päeval kahekordselt kätte.
  • Seks – ei taha küll olla tujurikkuja, kuid seks ei avalda soovitud mõju. Ära parem üritagi!

Allikas: Ben Reed “Pohmelliravi”