Rinnavähki ravitakse mitmete meetoditega, mille hulka kuuluvad kirurgia, kemoteraapia, kiiritus ja hormoonravi. Nende ravimeetodite eesmärgiks on nii vähist terveks ravimine ja/või haiguse leviku piiramine ning sümptomite leevendamine.

Süsteemsed ravimeetodid nagu kemoteraapia ja kiiritamine on pikka aega olnud põhilised vähi vastu võitlemise vahendid. Kuigi viimased on aina tulemuslikumad, on uuringud suunatud veelgi spetsiifilisema, täpsema ja tulemuslikuma ravi otsingutele. Tõhususe kõrval on põhjuseks vähiravile omased ebameeldivad kõrvaltoimed.

Üheks suunaks on bioloogiline ravi (monoklonaalsete antikehadega). Tegemist on ravimitega, mis suudavad edastada oma vähivastase toime otseselt ja ainult pahaloomulistele rakkudele. See on patsientidele kasulik, kuna nad hoiavad ülejäänud organismi varem kasutuses olnud vähi ravimeetoditega kaasnevate kõrvaltoimete eest.

Kõigist rinnavähi patsientidest umbes 30 protsendil esineb kasvaja, mis on eriti agressiivne ja allub halvasti ravile. Uurijad on selgitanud, et agressiivse kasvajaraku tuumas toimunud muutuste tulemusel toodetakse liiga palju rakkude pinnavalke. Neid pinnavalke nimetatakse lühendiga HER2 ja neid valke liiaga tootvaid kasvajaid märgitakse kui „HER2 positiivne“ kasvaja.

Kui Teil on diagnoositud rinnavähk, võib arst teha analüüse HER2 esinemise suhtes. Olemasolev informatsioon kinnitab, et HER2-l on otsene roll vähi tekkimises ja levikus. On leitud, et HER2 geeni ülemäärane avaldumine on seotud vähirakkude kontrollimatu paljunemise ja agressiivsema kasvuga. HER2 testid aitavad arstil rinnavähi vormi täpsemini diagnoosida ja kindlaks teha need patsiendid, kellel esineb agressiivsem rinnavähi vorm.

HER2 test on tähtis, sest HER2 staatus võib näidata patsiendi rinnavähi edasiarenemise riski, aidata ennustada, kui hästi allub patsient erinevatele vähiravi meetoditele ja vajadusel määrata ravi uue vähiravi meetodiga, mis on suunatud HER2 retseptorile.

HER2 valgu märklauaks seadmine on vähiravis uus lähenemine, mida nimetatakse “ratsionaalseks” lähenemiseks. Traditsiooniline kemoteraapia mõjutab kõiki kiiresti paljunevaid rakke, kaasa arvatud terveid, mittekasvajalisi rakke. Ratsionaalne lähenemine „tunneb ära“ kindla valgu või geeni, mis põhjustab või tagab vähi arenemist ning suunab ravi selle valgu või geeni vastu. Ravi monoklonaalsete antikehadega (bioloogiline ravi) takistab HER2 vähigeeni avaldumist. Kuna antud raviviis ründab ainult vähirakke, jättes terved rakud puutumata, siis on ravi kõrvalnähud tagasihoidlikud, piirdudes sageli kerge palaviku ja külmavärinatega ravi algul. See ravi on tõhus ainult HER2-positiivse rinnavähi puhul.