Meestel, kes istuvad kontorilaua taga rohkem kui kuus tundi päevas, on kaks korda suurem tõenäosus kaalus juurde võtta kui meestel, kelle töö eeldab päevas alla 45 minuti istumist.

Kuigi naiste, kes veedavad päevas kontoris keskmiselt 20 minutit rohkem püstijalu kui mehed, samad näitajad olid veidi paremad, võtsid Austraalia teadlased uuringutulemused kokku tõdemusega, et istuv töö on tõsine terviserisk mõlemale soole.

Pole mingi saladus, et istuv töö (ja elustiil) on ülekaaluliste suhtarvu viimase 20 aasta jooksul drastiliselt kasvatanud - rõhk sõnal drastiliselt. Chicago ülikooli 2001. aastal läbi viidud uurimuse kohaselt on istuvat tööd tegeva töölise kehamassiindeks 3,3 korda kõrgem kui nendel töötajatel, kelle töökoht eeldab aktiivset liikumist. See tähendab, et töötaja keskmise pikkusega 165 sentimeetrit võib oma karjääri jooksul juurde võtta kokku umbes 65-70 kilo!

Ka istuva tööga on võimalik kehakaalu normis hoida!

Toituge korralikult. Harukordsed pole juhud, kus kohtumisi, e-kirju ja telefonikõnesid täis tööpäeva lõpuks avastate pärastlõunal, et sõite viimati hommikusööki, kuid Teie keha kulutab päeva jooksul palju energiat. Seadke endale eesmärgiks süüa tervislik ning maitsev lõunasöök, lisaks 1-2 tervislikku suupistet vahepeal. Kuni välditakse liigse naatriumi- ja kalorisisaldusega valmistoite, pole kiirsoojendatud eined patt.

Tasakaalustage. Kompenseerige istuv töö füüsilise tegevusega. Liituge spordiklubiga, käige hommikuti jooksmas või veetke sportlikult aega oma perega. Ostke koju sisetreeninguteks sobilik varustus, et halb ilm ei hakkaks trenni segama. Vaadake üle oma tutvusringkond. Väga võimalik, et mõned Teie sõbrad või kolleegid otsivad samuti treeningpartnerit.

Proovige tegevusi, mis ei ole seotud söömisega. Näiteks võiksite organiseerida kord kahe nädala jooksul toimuva võrkpallikohtumise, kõndida lõunapauside ajal või mängida peale tööd minigolfi.

Haarake kaasa oma kolleegid. Paralleelselt tööväliste spordiharjumuste juurutamisega muutke tervislik eluviis sõbralike väljakutsete abil kontoritöö osaks. Valmistades kollektiiviga üheskoos tervislikke lõunasööke, vahetades retsepte ning pakkudes üksteisele moraalset tuge avastate üsna pea, et vormi hoidmisest võib kujuneda meeskonnatöö loomulik osa. (Proovige kaasata projekti ka ülemused, sest terved töötajad aitavad tööandjal kokku hoida ravikulude pealt).

Ärge hakake suurest igavusest sööma. Boikoteerige kontorites asuvaid snäkiautomaate, võttes näksimise kodust kaasa (näiteks õunu, mandlikreemi, madala kalorisisaldusega energiabatoone, pähkleid, hummust ja pitat ehk taskuleiba). Nii ei pea te snäkist loobuma, kuid väldite vööümbermõõdu kasvu. Kui teate juba ette, et ei suuda kiusatusele lõpuni vastu panna (ja nii juhtub paljudega), siis varuge aegsasti midagi näksimiseks, muidu annate sõrme asemel kuradile käe.

Hoidke töölaual veepudelit, see pakub kätele pingelisel perioodil tegevust ning tõrjub söögiisu, kui olete näljane.

Muutke oma menüü mitmekesisemaks. Igapäevased sotsiaalsed rituaalid mõjutavad meie söögiharjumusi, näiteks soov ennelõuna kohvikus kukli ja kohvitassi seltsis veeta. Suured muutused algavad väikestest - varieerige oma menüüd, asendades ülepäeviti jogurt ja must kohv vähese rasvasisaldusega piimaga. Nii säästate 470 kalorit (660 vs 160! Ja veelfi rohkem, kui kohvik asub korrus kõrgemal.

Loobuge tehnoloogilistest abivahenditest. Moodne tehnika on küll tore, kuid kas Teie kontrollite tehnikat või kontrollib tehnika Teid? Kasutage iga võimalust päeva jooksul kontoris liikumiseks. Andke teated edasi personaalselt, vahetage tavaline kontoritool ergonoomilise istepalli vastu, parkige auto parkla lõppu, et saaksite värskena kontorisse siseneda. Te ei pruugi seda küll esialgu uskuda, kuid väikeste muudatustega kaasneb lisaenergia, mis aitab Teil vormis püsida.

Toituge targalt. Olenemata sellest, kas sööte harilikult lõunat restoranis või sööklas, püüdke söömisel teha teadlikke valikuid. Tervislikule lõunasöögile panustades tunnete end ka pealelõunal hästi. Kui söökla menüüst puuduvad tervislikud road, siis andke sellest söökla juhatajale märku. Just Teie võite muuta toiduvaliku mitmekesisemaks!

Allikas: sparkpeople.com