Saunamüüdid

Kuigi saunal on palju tervistavaid efekte, võid saunatamisel teha vigu, mis enesetunnet hoopis halvendavad. Et kasu saada ja kahju tegemist vältida, panime kirja mõned levinud väärarusaamad. Neid vältides saab saunaskäik sinu jaoks hulga mõnusam.

Loe ja vaata Cosmo novembrinumbrist:
Eesti Cosmopolitan on 10aastane!!!


• Cosmo kaanestaar: Liis Lemsalu

• See pole põhjus, miks sa oled vallaline

• Meigitrendid moelavadelt

• Tõkkejooksja Rasmus Mägi

• Internetiviha igapäevaelus
Mida kuumem saun, seda parem?

Kindlasti mitte. Väga kõrge temperatuur pärsib higistamist, kuid sauna mõte on võimalikult palju higistada, et organismist väljuksid kahjulikud toksiinid. Kui tundub, et saun on liiga kuum ja olemine muutub ebamugavaks, mine parem saunast välja või istu lava alumisele astmele.

Ei taha pead märjaks teha…

Kui kastad ennast peale sauna külma vette või lähed külma duši alla, tuleb ennast üleni märjaks teha, kaasa arvatud pea. Külm vesi ahendab veresooni ja veri liigub sinna, kus need on kõige laiemad. Teisisõnu, kui pea on märjaks kastmata, liigub sinna korraga suur kogus verd, see aga kahjustab pea vereringet ja tekitab ebameeldiva tunde. Muide, külma vee protseduure tasub teha alles siis, kui keha on juba piisavalt soe, näiteks peale kolmandat saunaskäiku.

Saunas juuakse õlut!?

Tegelikult saunas alkohoolseid jooke tarbida ei või. Alkohol laiendab veresooni ja kuumuses, mis seda juba iseenesest teeb, suurendab see oluliselt koormust südamele. Alkoholi võib juua 3–4 tundi pärast saunatamist, kui veresooned on taas ahenenud. Ebamugavustunde vältimiseks ei tasu enne sauna ka kõhtu liiga tugevasti täis süüa.

Saunasõnastik

Maailmas on olemas kümneid erinevaid saunu, paljusid neist võib leida ka meie kohalikest spaa- ja saunakeskustest. Oma olemuselt on need päris erinevad, mis ongi hea, sest kõikidele ei pruugi ühesugune kuumus sobida. Kui 90 kraadi on sinu jaoks liiga palju, siis miks mitte lõõgastuda soolasaunas, kus õhusoojus sarnaneb toatemperatuurile? Loe siit, millised võimalused sul veel on.

Soome saun on meile vast kõige tuttavam. Seal on kuum ja kuiv õhk, soojusallikaks kividega keris, millele õhu niisutamiseks aeg-ajalt vett visatakse. Temperatuur sellises saunas võib tõusta pea saja kraadini. Laval käiakse mitu korda, vahepeal jahutatakse end jaheda vee või õhuga, vapramad ka talvel lumega. Sauna kasulik mõju tulebki temperatuuride vaheldumisest.

Vene saun on oma ehituselt sarnane Soome saunale. Vahe on aga selles, et Vene saun köetakse vähem kuumaks (umbes 50 kraadi) ning seal visatakse nii palju leili, et ruumi tekivad aurupilved. Mõõdukas temperatuur ja kuum veeaur stimuleerivad higistamist. Nagu Soome saunaski käiakse ka Vene saunas lavalkäimise vahepeal end väljas jahutamas.

Aurusaunas on madal temperatuur ja suur õhuniiskus. Sauna kütmiseks tekitatakse aurukatlas üleküllastunud veeaur, mis juhitakse saunaruumi. Aurusaun on eriti hea hingamisteedele, sest soe aur niisutab limaskesti ning vähendab nende turset. Samuti puhastab aur nahka, muutes selle elastsemaks. Tihti on auru rikastatud eeterlike õlidega, mis aitavad väsimust peletada.

Türgi saun ehk hamam on traditsiooniliselt suur mitme ruumiga hoone, mille 40–50kraadine temperatuur saavutatakse kuumutatavate veebasseinidega, millest eraldub õhku soojust ja niiskust. Suurepärane koht aja mahavõtmiseks ja lõõgastumiseks. Türgi sauna võludega saab peatselt tutvuda ka Viimsi SPAs.

Soolasaunas õhu sissehingamine mõjub hästi hingamisteedele. Saunas oleva soolaga keha hõõrumine koorib ning puhastab nahka, muutes selle pehmemaks. Madala temperatuuri tõttu võib soolasaunas istuda kasvõi tund aega järjest.

Infrapunasauna kütavad infrapunaallikad. Sauna temperatuur on enamasti kuni 40 kraadi ja selles istutakse ligi 20 minutit, et soojuskiirgus keha läbiks. Organismi kuumenemine infrapunasaunas stimuleerib higistamist ja mürkainete eraldumist organismist. Infrapunalained soojendavad keha palju sügavamalt kui tavaline saun, ergutades nii vereringet kui ka ainevahetust ning lagundavad rasvu.

Saun — sinu ilu ja tervise kangelane

Seda, et saun on tervislik, on teatud juba ammustest aegadest. Uurisime Saunamaailmast, millistel erinevatel viisidel võib saun sulle kasulik olla. Leia enda jaoks kõige olulisem.

* Saunaskäik nõuab organismilt kiiret kohanemist temperatuuride vaheldumisega. Mida kohanenum see temperatuuri muutustele on, seda kergem on sul külmetustele vastu panna.

* Kui külmetust pole õnnestunud vältida, võib saun leevendada ninakinnisust.

* Saunaskäimine on ideaalne naha puhastamiseks. Nimelt asuvad seal higi- ja rasunäärmed, mis mustusest ummistuvad, saunas higistamine puhastab näärmekäike. See tähendab, et peale sauna tehtud näomask mõjub sulle eriti hästi, kuna siis on poorid lahti ja hooldusvahendeid mõjuvad paremini.

* Saun kiirendab ainevahetust — ühe saunaskäiguga võid kulutada kuni 300 kilokalorit.

* Kui tegeled spordiga, siis saun lõdvestab sinu pinges lihaseid, mis tähendab vähem lihasvalu järgmisel päeval!

* Saun ei mõju hästi mitte ainult su kehale, vaid kosutab ka vaimu ja toob parema une. Põhjuseks peetakse kesknärvisüsteemi erutus- ja pidurdusprotsesside tugevnemist.

* Saunakuumuses vabaneb kehas enam valuvaigistavaid ja mõnutunnet tekitavaid aineid ning ajus õnnetundega seostatud serotoniini. Kõlab nagu suurepärane lõõgastus pärast pikka töönädalat!