1. Sa pesed oma käsi ainult pärast tampooni sisestamist

Tark mõte oleks oma käsi pesta ka enne tampooni sisestamist, et koos tampooniga ei siseneks su tuppe ka mõni põletikutekitaja.

2. Sa ei lükka tampooni piisavalt sügavale

Sa tunned õnneks ise ka kohe ebamugavust, kui tampoon piisavalt sügaval pole — see hõõrdub vastu su tupesuuet.

3. Sa kasutad ainult ühte sorti tampoone

Neid kõige suuremaid. Tampoonide kasutamine võib tekitada eluohtliku toksilise šoki sündroomi ehk tampoonisünroomi — see on küll harvaesinev, aga siiski. Kasuta kergema verevooluga päevadel ka väiksema imavusega tampoone.

4. Sa vahetad tampooni ainult ühe korra päevas

Isegi siis, kui on tõeliselt nõrk verevool, tuleb 4-8 tunni tagant tampooni vahetada. Põhjus on selles, et niiske tampoon on mõnus pesa bakteritele. Mida kauem sa tampooni sees hoiad, seda kõrgemaks kasvab tampoonišoki risk.

5. Sa kasutad tampooni suurenenud vooluse puhul

Kuigi näiteks ovulatsiooni ajal ongi normaalne, et voolus suureneb, siis tampooni selle ajal kasutada ei tohi, sest see võib tekitada põletiku. Kui voolus muutub juba liiga suureks, siis tampooniga selle kinni korkimine teeb ainult asja hullemaks — mine parem arsti juurde, äkki sul on mingi põletik.

6. Sa ei vaheta tampooni pärast seda, kui sa number kahel käid

Tampooninöör saab kindlasti mõne bakteri kätte ja tulemuseks võib olla kuseteede infektsioon.

7. Sa unustad selle välja võtta

Jah, juhtub ka seda. On olnud juhtumeid, kui naised on unustanud päevadeks tampooni oma tuppe ega saa aru, kust see kohutav hais tuleb.

8. Sa ei vaheta pärast ujumist tampooni

Vahet pole, kas sa ujud basseinis või meres, vesi sisaldab väga palju asju, mis ei sobi sinu tuppe. Võta kohe peale ujumist tampoon välja, isegi kui see pole vettinud — bakterid on mööda tampooninööri siiski üles roninud.

9. Sa hoiad oma tampoone vannitoas vetsupoti lähedal

Hoia neid kindlas ja kuivas kohas — nad on küll kilesse või paberisse pakendatud, aga pakendi avamisel leiavad sellele kogunenud bakterid ikka tee ka tampooni sisse.

10. Sa kasutad lõhnastatud tampoone

Muidugi ei pruugi lõhnastatud tampoonid kõiki naisi ärritada, aga paljudel tekitavad lõhnaained tema kõige tundlikumas kohas ärritust ja sügelust. Ja küsimus laiale ringile — mis mõte peaks üldse olema lõhnastatud tampoonil?

Allikas: Cosmopolitan