Loomulikult võivad ka kõik need väikesed märgid olla lihtsalt sinu eripärad, aga kui neid märke on juba mitmeid, tuleks kindlasti arsti poole pöörduda.

1. Sul lähevad liiga vara juuksed halliks

Kui sul on 40-aastaselt juuksed juba 50% ulatuses hallid, siis võib seda põhjustada diabeet. Lase enda veresuhkru taset kontrollida.

2. Lühikesed kulmud

Kulmude välimiste otste karvade vähenemine või kadumine võib olla kilpnäärme alatalitluse tunnus. See muudab ka su juukseid õhemaks, lihtsalt seda ei pruugi kohe märgata.

3. Silmavalged, mis pole päris valged

Tavaliselt tähendab see seda, et sa oled väsinud või sul on pohmell, aga see võib tähendada ka hoopis seda, et sul on Gilberti sündroom ehk kaasasündinud maksahäire — krooniliselt kõrge bilirubiini tase maksas. See omakorda võib põhjustada kollatõbe. Kui silmavalge on roosa, siis see võib tähendada konjuktiviiti. Kui roosa värvus ei kao, tasub aga teha klamüüdiatest.

4. Punane nägu

Punetavad põsed ja nina, mis kimbutavad tavaliselt 30-55 aasta vanuseid naisi, võib olla rosaatsea. See tekib sellest, et veresooned on laienenud — seda võivad tekitada stress, liigne päike, vürtsikas toit, nii et hoidu neist, kui roseaatseat kahtlustad.

5. Katkised suunurgad

Lõhed suunurkades võivad tähendada, et sul on B-vitamiini või tsingi puudulikkus. Kui need ei taha paraneda, võib see olla ka seenhaigus. Sel juhul aitavad kandidoosivastased ravimid.

6. Paistes kael

Kui su lümfisõlmed oleksid üleöö suurenenud, siis seda sa märkaksid, aga paistetust keset kaela, otse kõrisõlme all ei pruugi nii kergesti tähele panna. See võib viidata sellele, et sul on Graves’i tõbi, mis võib omakorda põhjustada kilpnäärme ületalitlust.

7. Päevitus ilma päikeseta

Kui su nahk tumeneb, ilma et sa oleksid päikest võtnud, siis tasub küll kohe arsti juurde minna. Kuigi see on üsna harvaesinev haigus, võib sul olla Addisoni tõbi ehk neerupealse talitluse puudulikkus. Lisaks tumenevale nahale on selle sümptomid veel väsimus, iiveldus ja lihasvalu. Õnneks see haigus on ravitav.

8. Punased peopesad

See võib olla maksahaiguse varane tundemärk — eriti kui sa lisaks sellele tunned ka iiveldust ja letargiat. Tasub ruttu arsti juurde minna, et saada haigusele kohe jaole ja hoida ära selle süvenemine.

9. Koledad küüned

Horisontaalne joon küünel võib näidata mingit minevikus olnud haigust või siis kehva toitumust. Lusikakujulised küüned (nii et servad kaarduvad ülespoole) võivad olla märgiks, et sul on aneemia. Ja küüned, mis on altpoolt kahvatud, aga otstest pruunikaspunased, võivad rääkida sellest, et sul on neerudega probleeme.

10. Külmetavad jalad

Jalad on su südamest kõige kaugemal, nii et need võivad olla esimene koht, kus südame-veresoonkonna haigused endast märku annavad. Samuti võivad ebanormaalselt külmad käed ja jalad viidata Raynaud sündroomile, mille tõttu väikesed arterid ahenevad ja tekivad spasmid, mis põhjustavad verevarustuse ajutist katkemist. Kui on selle sündroomi kahtlus, tuleb kindlasti arsti juurde minna.

Allikas: Good Housekeeping