Kui sul esineb järgnevatest sümptomitest kasvõi ainult üks, vaata oma elukorraldus üle — sa ei võta ilmselt piisavalt aega maha. Kui on juba enam sümptomeid, räägi oma arstiga.

1. Peavalud nädalavahetusel

Stress tekitab migreeni ja tihti lööb see välja just siis, kui sa üle pika aja korra puhata saad.

2. Kohutavad menstruatsioonivalud

Stressis naised kannatavad rohkem kui kaks korda tugevamate menstruatsioonivalude käes kui muretud naised. See on nii sellepärast, et stress viib hormoonid tasakaalust välja.

3. Valutavad lõuad

Kui tunned, et su lõualihased on valusad, võib see olla sellepärast, et krigistad öösel hambaid. Mida rohkem stressis inimene on, seda enam avaldub see öösel, näiteks hammaste krigistamises.

4. Veidrad unenäod

Kui sa ärkad öösel või hommikul häirituna üles, et mida sa jälle pidid unes nägema või jäävad teatud unenäod sind lausa painama, siis on stress ka sinu unemaailma kontrolli enda kätte saanud.

5. Veritsevad igemed

Stressis inimestel on suurem risk haigestuda parodontoosi, sest pidevalt kõrgenenud kortisoolitase, mida põhjustab stressihormoon, kahjustab immuunsüsteemi, nii et bakter saab vabamalt igemetesse tungida. Eriti õnnelik on see bakter siis, kui sul on harjumus teha pikki tööpäevi ja töölaua ääres ka süüa, vahepeal hambaid pesemata.

6. Järsku tekkiv akne

Stress muudab naha põletikuliseks, nii et vistrikutel on hea kasvada.

7. Magusavajadus

Ära süüdista oma magusavajaduses automaatselt oma hormoone — stress on palju tublim magusavajaduse põhjustaja.

8. Sügelev nahk

Inimesed, kelle nahk pidevalt sügeleb, on kaks korda tõenäolisemalt stressis kui need inimesed, kes end nii tihti ei kratsi. Stress aktiveerib närvilõpmed ja need tekitavad sügelust.

9. Hullud allergiad

Stressis inimesel löövad kõik allergiad, mis tal nagunii juba on, palju agressiivsemalt välja.

10. Kõhuvalud

Imelikud näivalt ilma põhjuseta kõhuvalud ei pruugi viidata laktoositalumatusele või seedeprobleemidele, vaid mõnikord löövadki valud kõhtu ainult stressist. Need on närvidest tingitud, mis mõistuse signaale ka seedekulglasse edastavad.

Allikas: Prevention