Esimesena vaatame, millest leiab leevendust kurguvalu puhul:

Kurguvalu tuleneb enamasti neelupõletikust või angiinist. Angiini (ehk tonsilliiti) on neelupõletikust lihtne eristada, sest lisaks punasele kurgule on siis ka mandlid paistes, punased ja neil võib esineda kattu. Kaasneda võivad suurenenud lümfisõlmed.

Kurguvalu kaasneb enamasti viirusinfektsiooniga, mistõttu on esmaseks abivahendiks puhkus ja uni, rohke ­vedeliku tarbimine, toa tuulutamine.

Esmane ja käepärane viis kurguvalu vastu võidelda on kuristada kurku nõrga soolaveega. Kuristamiseks sobib ka pärnaõie- või kummelitee, meevesi. Sobib ka Cayenne’i pipraga vesi, mustsõstra- või vaarikamoosivesi või hapukapsavedelik. Kasulik on kuristamise ajal püüda lausuda häälikuid “OH, AÜ, MI, LI”, mis avab kurku nii, et kuristamisvedelik pääseb kõige paremini mõjule.

Valu leevendamiseks sobib samuti ingverist pressitud mahl, millega kurku kuristada. Kuristamislahust võib teha ka ingveripulbriga. Eriti tõhusaks peetakse kuristamist vaheldumisi sooja ingveri-mee-­sidrunitee ja külma ananassimahlaga.

Kel tahtmist askeldada värske peediga, siis mõjub tõhusalt järgmine raviviis: värskest kooritud peedist lõigata viilud ning asetada peediviil kurgule, nii et lõik jääks vastu kurku. Kui peediviil muutub rohekaks, tuleb see välja vahetada ja korrata protseduuri seni, kuni peet enam värvi ei vaheta.

Paistes mandleid ravib ka soe kohupiimakompress: veevannil soojendatud kohupiim, millest on liigne vedelik välja pigistatud, kinnitatakse linase riidega ümber kaela.

Samuti võib panna kaelale õhukese kihina soolapekki.