Soovitusi jagab kõrva-nina-kurguarst Kristel Kalling.

Mis on äge neelupõletik ehk farüngiit?

Kurguvalu võib tekkida äkki ja olla lühiajaline, ulatudes kuni kümne päevani. Kui selle juurde käivad üldnähtudena ka muud külmetushaiguse sümptomid, nagu üldine halb enesetunne, nohu, köha, väike palavik ja häälekähedus, siis on see kogu neelu haarav äge neelupõletik ehk farüngiit. Viimane on tavaliselt viirusliku tekkega, mille põhilised tekitajad on rinoviirused. Nagu igasuguse teise viirushaiguse korral, peaks selgi juhul haige jääma koju, et mitte levitada peamiselt piisknakkuse teel edasi kanduvat viirushaigust.

Äge viiruslik farüngiit on õnneks iseparanev viirushaigus. Ägeda neelu limaskesta põletiku korral on punetav ja turses kogu neeluring, ka neelu tagasein, lastel isegi kurgumandlid. Teinekord võib nõrgestatud immuunsüsteemiga tekkida tüsistusena teisene bakteriaalne neelupõletik, mille sümptomid sarnanevad ägedale tonsilliidile ja mida ravitakse nagu tonsilliiti.

Kuidas enesetunnet parandada?

Viirusest paranemist ei saa kiirendada, kuid on võimalik parandada kehva enesetunnet, leevendades viiruse tekitatud sümptomeid. Loobuda tuleks limaskesta ärritavate toitude söömisest, nagu kuum või väga külm toit, hapu või soolane toit, ja loobuda tuleks ka suitsetamisest.

Ravimisel on eelistatud kodused vahendid, mis on meile kõigile teada kui rahvameditsiinivõtted:

  • Palju tuleb juua jahedaid jooke (2 liitrit), et kuiva ja ärritatud limaskesta niisutada ning rahustada ja suurendada toksiinide välja viimist organismist. Kui neelu limaskest on põletikuline, siis kuumade jookide joomine ärritab ja võib omakorda neelu limaskesta kahjustada.
  • Limaskesta ärritust rahustab ka jaheda veeauru sissehingamine, aur ei tohi kindlasti olla liiga tuline. Auru tegemisel on abi inhalaatorist/nebulisaatorist, millega võib olla ka võimalik aurustada ravimtaimede tõmmiseid (kummel, salvei, piparmünt, saialill, vaarika lehed, must sõstar vm), ekstrakte, eeterlikke õlisid või ravimeid.
  • Haigustekitajate mehaaniliseks eemaldamiseks neeluringist võib kurku kuristada näiteks kummelitee või lahja soolaveega.


Apteegivalikus on mitmesuguseid neelu pihustatavaid vahendeid, mis sisaldavad põletikuvastase toimega ravimtaimi, nagu taruvaik, salvei, piparmünt, rosmariin, saialill ja astelpaju. Lastele on nüüd saadaval ka sama koostisega pulgakommid. Eelistada võiks õli baasil tooteid, mis samas pehmendavad ja libestavad kuiva ja ärritunud limaskesta. Kurguvalu korral on abi ka imemistablettidest, mis suurendavad süljeeritust ja kergendavad seeläbi valulikku neelamist.

Aerosoolid ja imemistabletid võivad peale valuvaigistava toime olla ka ja desinfitseeriva toimega. Müügil on nii taimeekstraktide tablette kui ka tilku, mis on samuti põletikuvastase toimega ja leevendavad valu. Tõeliselt tugeva kurguvalu korral on omal kohal ka mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, nagu ibuprofeen, paratsetamool, mis on saadaval nii tabletina, vees lahustuva tabletina, siirupina kui ka rektaalküünlana.

Äkiline ja tõsine kurguvalu – tonsilliit

Äkki tekkinud tõsise kurguvalu põhjus on äge kurgumandlipõletik ehk tonsilliit, mida tuntakse ka angiinina. Haigust tekitavad mitmesugused bakterid, peamiselt on need streptokokid. Haigus algab järsku külmavärinate ja kõrge palavikuga, väga tugeva neelamisvaluga, mis võib kiirguda kõrvadesse, ning suurenevad kaelapiirkonna lümfisõlmed. Samas puuduvad viirushaigustele iseloomulikud muud sümptomid. Neelus on näha punetavad ja tursunud, mädaste kattudega (valgete täpikeste või laigukestega) kurgumandlid. Äge kurgumandlipõletik mürgistab kogu organismi, mis võib ravimata jätmisel viia tüsistusteni. Just seetõttu on õigel ajal ravimine väga oluline.

Bakteriaalne tonsillit on haigus, mille puhul jääb ainult kodustest vahenditest ja valuvaigistitest väheks ning põhjuse raviks on vaja antibiootikume ehk bakterite vastu suunatud (antibakteriaalseid) ravimeid.

Angiinisarnaste sümptomitega mononukleoos

Äge ja lühiajaline kurguvalu esineb ka mõne teise nakkushaiguse korral. Angiiniga samasuguseid kaebusi põhjustab näiteks mononukleoos, mille korral on kaela lümfisõlmed veelgi rohkem suurenenud ja valulikud. Seda haigust põhjustab piisknakkusena leviv Epstein-Barri viirus, mis levib otsekontakti kaudu pigem noortel täiskasvanutel. Äge kurguvalu esineb ka punetiste, sarlakite ja leetrite korral. Nende kindlaks tegemisel on oluline nahalööbe olemasolu.

Pikaajaline mure – krooniline neelupõletik

Pikemat aega kestnud kurguvalu ilma muude kaebusteta (puuduvad muud viirushaigusele iseloomulikud tunnused ja üldine enesetunne on hea) nimetatakse krooniliseks neelupõletikuks ehk krooniliseks farüngiidiks.

Seda soodustavad suuhingamine, norskamine, ninaneelust alla valguv eritis (ninaneelunohu), allergiad (tolm, hallitus), alkohol, suitsetamine, liiga kuiva ja/või külma või saastunud õhu sissehingamine, ärritavate ainete või kemikaalide sissehingamine, külmade jookide või toiduainete tarbimine, mis muudavad neelu limaskesta paikselt ärritunuks ja kuivaks, nii et see kaotab tavapärase niiskuse.

Krooniline farüngiit võib saada alguse ka teistest kroonilistest põletikest, nagu ravimata kariootilised hambad või krooniline rinosinusiit. See toob kaasa kipitava-kratsiva või ebameeldiva tunde, neel on kuiv ja kare, ajab köhima või köhatama, mille käigus tekkiv eritis on üsna raskesti väljaköhitav, sageli on neelus tüki- või klombitunne või hoopis kõditunne.

Ebameeldiv tunne kurgus võib kaasa tuua suurenenud vajaduse kurku puhastada ja neelatada, suukuivuse tõttu on tarvis sageli vett lonkshaaval juua. Krooniline farüngiit halvendab seega inimeste elukvaliteeti päris tublisti. Kroonilise neelu limaskesta põletiku korral on neelu limaskest kuiv ja punetav, tihti on limaskesta küljes palju kleepuvaid sekreete.

Krooniline farüngiit on haigus, mida on parem ära hoida kui sümptomaatiliselt ravida. Seetõttu on tekkepõhjuse kindlaks tegemine ja elukestev vältimine ülioluline! Kaebuste leevendamiseks on head kõik nimetatud õlipõhised tooted ja inhalatsioonid.

Krooniline kurgumandlipõletik

Pikemat aega ehk nädalaid, ka kuid või aastaid kestnud või periooditi taastekkiv neeluvalu või ka lihtsalt häiriv tunne neelus võib olla hoopis kroonilise kurgumandlipõletiku tunnus. See on haigus, mille puhul ei ravi ükski ravim, ka antibiootikum, haigust tekitavaid mikroobe välja ja abi on ainult kurgumandlite kirurgilisest eemaldamisest. Ajutiselt leevendavad kurguvalu juba nimetatud tooted.

Põhjuseks võivad olla ka muud haigused

Pikema kestvusega, kuid pigem episooditi, põhjustavad neeluvalu ka seedetrakti haigused. Neist sagedasim on reflukshaigus, mille korral satub happelist maosisu kõri- ja neeluvalendikku. Sel juhul on kaebused äravahetamiseni sarnased muude kroonilise farüngiidi omadega. Iseloomulik on veel hääle käheduse üle kaebamine ja see, et kaebused esinevad rohkem just hommikuti pärast ärkamist.

Õnneks küll harva, kuid kurguvalu põhjustaja võib olla ka neelu piirkonna pahaloomuline kasvaja. Kui vaatamata igasugusele ravile kurguvalu püsib või isegi suureneb, suureneb ka kuivustunne ja tekib tükitunne, siis on väga oluline, et arst välistaks pahaloomulise kasvaja võimaluse.

Mittepõletikulistest kurguvalu põhjustest tuleks veel nimetada hääle ülekoormusest tekkivat kurguvalu, mis esineb sageli just häälega tööd tegijatel; intubatsioonnarkoosis olnud haigete kurguvalu, mida on tunda vahetult pärast operatsiooni narkoosist ärgates; kaela piirkonnas tehtud operatsiooni ja gastroskoopiat. Selline neeluvalu möödub iseenesest või allub hästi valuvaigistite toimele.

Millest alustada, et kurguvalust võitu saada?

Kuna kurguvalu tekkepõhjuseid on nii palju, siis on tähtis välja selgitada selle algpõhjused, et alustada õige raviga ja edaspidi haigust ennetada, sest ravi oleneb ju põhjusest. Põhjuse kindlaks tegemiseks tuleb pöörduda arsti poole. Neeluhaigusi diagnoositakse üldjuhul kaebuste ning välise- ja neeluvaatluse ehk farüngoskoopia põhjal. Teinekord, just välistamiseks, võib olla vaja lisauuringuid, näiteks neelulima laboriuuringut ehk bakteriaalset ja viroloogilist analüüsi. Haiguse ennetamiseks on alati oluline parandada immuunsüsteemi kaitsevõimet.

Allikas: Kristel Kalling, kõrva-nina-kurguarst ning Pea- ja Kaelakirurgide Seltsi president

Jaga
Kommentaarid