Küüned võivad rääkida üht-teist inimese tervisest. Välise kuju ning värviga reageerivad küüned rasketele haigustele, ainevahetushäiretele, vajalike ainete puudujäägile, samuti ka närvi- , endokrinoloogilistele või veresoonkonna häiretele. Küüned võivad osutada ligi 40 haigusnähule organismis, samuti saab nende abil teha lihtsalt huvitavaid avastusi.

Profülaktika mõttes võiks tähelepaneliku pilgu heita ka abikaasa ja laste küüntele, sest vastutus pere tervise eest lasub ikka suures osas naise õlgadel. On ju nii.

1.Sinakad küüned

Miks See on üks südame või kopsude puudulikkuse sümptomitest, mis on tekkinud hapniku puudujäägist veres. Tihti kaasneb sellega ka hingeldus ning nõrkus.
Mida teha Tuleb viivitamatult arsti poole pöörduda. Asi on tõsine.

2.Lõhenenud ning kihilised küüned

Miks Hoolimatus ja lohakus küünte vastu - kuivalt lõikamine, metallviiliga viilimine.
Mida teha Olla nende vastu hoolikas. Lõigata vaid niiskeid küüsi, viilida peene plastikviiliga, kõrvaldades ebaühtlased kohad - pragude tekitajad. Kaitseks kasutada lakki.

3.Horisontaalsed põikitriibud küüntel

Miks See on märk, et küünte kasv on ajutiselt peatunud, näiteks raske haiguse ajal või isegi kõrge temperatuuriga gripi puhul. Kasvu peatumise võib esile kutsuda ka ravimite sobimatus või emotsionaalne stress.
Mida teha Mitte midagi. Tegu on tehtud. Tuleb lihtsalt haigusest paraneda ning oodata, kuni triibud kaovad.

4. Valged täpid küüntel

Miks Need on õhutaskud, mis tekivad pärast kerget traumat või vitamiinipuudusel.
Mida teha Tähelepanu tuleb nüüd pöörata värskele rohelisele, köögi- ja puuviljadele. Sobivad ka polüvitamiinid koos mikroelementidega.

5.Kahvatud, lamedad või kumerad pikitriipudega küüned

Miks Sageli viitavad need verevaesusele - aneemia on raua ja B1 vitamiini puudus. Pole võimatu, et hemoglobiinisaldus veres on langenud varjatud verejooksu tagajärjel, või on organismis lihtsalt tekkinud vajaliku ööpäevase 15 mg raua puudus, mida sisaldavad munad, liha, maks ja õunad.
Mida teha Igaks juhuks võiks piiluda alumise silmalau alla - kui sidekest on kahvatu, tuleb minna arsti juurde. Las ta teeb kindlaks madala hemoglobiinisisalduse põhjuse.

6.Haprad ja rabedad küüned

Miks Sagedane veega tegutsemine, töö lahustite ja mürgiste agressiivsete keemiliste vedelikega või on midagi kilpnäärmega lahti. Mõlemal juhul võivad küüned isegi kihiti lahti kooruda.
Mida teha Töötama peab kinnastes ning kasutada tuleb kaitsvat kätekreemi. B grupi vitamiinid tugevdavad küüsi. Müügil on ka spetsiaalsed küüntekreemid ja -õlid. Kui küünte haprus pole tööga seotud, võiks endokrinoloogi poole pöörduda.

7.Kumerad, kellaklaasi meenutavad küüned ning trummipulkadele sarnased sõrmeotsad

Miks Peamiseks põhjuseks on kroonilised põletikulised protsessid ning kopsude, südame, maksa jne nakkuslikud haigestumised.
Mida teha Mitte paanikasse sattuda, sest terve ümara küüne ning kellaklaasi meenutava küüne vahel on siiski vahe. Küünt peaks profiilis vaatama. Terve küüs kasvab nahka astmetaoliselt, muutunud küüs aga tasaselt, sirgjoont pidi.

8.Paksud, deformeerunud, pudenevad halli või kollaka värvusega küüned

Miks See on seenhaiguse või psoriaasi tunnus. Viimasel juhul võib küüntel märgata hulgaliselt tillukesi süvendeid, otsekui oleks keegi neid nööpnõeltega torkinud.
Mida teha Tuleb nahaarsti poole pöörduda. Tema määrab õige ravi.

9.Näritud küüned

Miks Küünte närimine on kroonilise emotsionaalse pinge märk. Siiski pole sellepärast tarvis paanikasse sattuda ning ennast (meest, last) tahtejõuetuks ning ebakindlaks inimeseks pidama hakata. Ometi on parem enesesöömisele lõpp teha.
Mida teha Võiks minna psühholoogi juurde. Tema aitab hüvasti jätta komplekside, kontrollimatute soovide ning näritud küüntega. Eksisteerib teinegi variant - lasta teha professionaalne maniküür. On küllaltki tõenäoline, et sellise ilu kallale juba hammastega ei lähe. Võiks ka suitsetamise maha jätta. See annab kollastele sõrmedele tagasi nende normaalse värvi ning samas ka kopsudele ning südamele tervise.

10.Ühe sõrme küüs on must

Miks See on verevalum. Küllap on näpp viga saanud. Kui on mustaks läinud varbaküüs, on keegi korralikult varba peale astunud. Suure varba must küüs esineb tihti sportlastel - jooksjatel ning tennisemängijatel - valesti valitud jalatsite tõttu.
Mida teha Kohe peale äralöömist tuleb sõrm jääkülma jooksva vee alla panna. Kui küüne alt tuleb verd, peaks proovima see välja vajutada, vastasel juhul võib sinna kogunenud veri küüne hapraks muuta. Kui küüs on ülespoole tõusnud, tuleb seda kirurgile näidata. Eriti laste puhul tuleb jälgida, et jalanõud ei pigistaks, sest mänguhoos läheb neil sageli meelest ka vanemaid oma jala numbri kasvust teavitada.

VIIVITAMATULT TULEB ARSTI JUURDE MINNA, KUI

  • küünte alt immitseb mäda;
  • küüned on valgeks muutunud või vastupidi - sinakaks läinud;
  • küüned on muutunud roheliseks, pruuniks või mustaks ning on selliseks jäänud

    Vaata ka nõuandeid maniküüriks.