Valulik, põletav või näpistav tunne pissimise ajal

Need on tavaliselt kuseteede põletiku ühed esimesed märgid, kuigi see ei pruugi veel olla ohtlik. Kui tunned valu kõigest korra ja ülejäänud päeva on tunne täiesti tavaline ja sul ei esine ka ühtegi teist põletiku sümptomit, suutis su keha bakteritest ise vabaneda ja tõenäoliselt pole enam põhjust muretsemiseks.

Soovitame sul juua hästi palju vett, et bakteritest veelgi tõhusamalt vabaneda ja hoida ära infektsiooni levimise.

Sa pead nüüd ja kohe tualetti minema

Kui kõik, millele suudad mõelda, on pissimine ja see juhtub hetk pärast seda, kui sa tualetist väljusid, on sul tõenäoliselt kuseteede põletik. Bakterid ärritavad su kusitit ja põit ning tekib tunne justkui peaksid jälle vetsu jooksma.

Pissimine ei muuda olukorda paremaks

Pidev pissimine on tõsine ohumärk, sest sulle jääb justkui mulje, et su põis on täis, aga vetsu minnes tuleb sealt vaid paar üksikut tilka. Sage tualeti külastamine ja tunne nagu sa polekski seal just käinud, on märgid, mida sa ei tohiks tähelepanuta jätta.

Pilvine, verine või veidra värvitooniga uriin

Sinu uriini värv võib sulle nii mõndagi reeta. Kõik, mis on kollasest või selgest värvist kaugel, võiks sinus muret tekitada. Pilvine, punane või pruun uriin on kindlad põletiku märgid, aga enne, kui paanikasse satud, mõtle läbi, mida sa viimase 24 tunni jooksul sõid. Näiteks peet ja mõned teised toidud võivad muuta uriini roosaks, oranžiks või punaseks, aga sa ei tunne seetõttu valu ja see värvitooni muutus kaob üsna kiiresti.

Veider odöör

Sa ei pea iga kord vetsus käies potti nuusutama, aga tugev ja terav lõhn on selge põletiku sümptom. Ka siin peaks siiski läbi mõtlema, mida sa oled viimase päeva jooksul söönud või joonud. Näiteks kohv ja spargel mõjutavad su uriini lõhna, aga kui see lõhnab ka pärast paari pissimise korda ning käib käsikäes pilvise või punase värvusega, on aeg arstile helistada.

Krambid või valutunne

Vanematel naistel esinevad kuseteede põletiku puhul sageli ka krambid ja valu alakõhus. Paljudel naistel käib sellega kaasas ka lihasvalu ja väsimustunne. Neid sümptomeid on kerge ignoreerida või pidada millekski muuks, aga tegelikult peaksid neile tähelepanu pöörama ja vajadusel arsti juurde minema.

Sümptomite leevendamine

Kuseteede põletiku sümptomid võivad lisanduda ja süveneda mitme päeva jooksul, aga vaatamata sellele, et tegemist on väga ebameeldiva olukorraga, siis õnneks on seda üsna lihtne ravida. Õige ravi korral kaovad sümptomid tavaliselt paari päevaga.

Allikas: Prevention