1. Kaisutad oma koeraga liiga palju

Pidevalt koeraga kaisutamine ja see, kui lased tal enda nägu lakkuda, ei pruugi kuigi mõistlik olla, sest, kui sa ei mõtle hügieenile, võid puutuda kokku mitmete haigustega. Veterinaar dr Gary Richter tõdeb, et parasiidid nagu ussid ja sügelised võivad loomadelt inimestele üle kanduda ning sama kehtib ka näiteks salmonella bakteri kohta.

2. Järgid liiga sageli viie sekundi reeglit

"Viie sekundi reegel" on idee, et kui kukutad mõne toiduaine põrandale, siis see on veel viie sekundi jooksul söödav, aga paraku see päris nii lihtne ikka pole. "Tõenäoliselt ei juhtu midagi, sest enamik pisikuid on ohutud, aga kui sööd midagi põrandalt või köögitasapinnalt, on seal ikkagi risk olemas. Näiteks on võimalik, et puutud kokku gripiviirusega," selgitab viirushaiguste spetsialist dr Thomas S. Ahrens.

Rutgersi ülikoolis läbi viidud uuring tõestas, et mida kauem on asi põrandal, seda rohkem baktereid sellele ka kandub. Seega, kui tehniliselt on ohutum süüa kartulikrõpsu, mis on kohe maast üles võetud, kui seda, mis on seal olnud mitu minutit, siis tegelikult on siiski ohutum selle söömisest loobuda.

3. Neelad liiga palju toidulisandeid või vitamiine

Esmased vitamiinid ja mineraalid tuleks saada läbi toidu, et hoida oma organism tervena, aga paljudel inimestel on harjumus neid ka tableti kujul võtta ja sageli rohkem, kui keha taluda suudab. "Paljud inimesed ei mõista, et teatud vitamiinide, ka heade tootjate omade, neelamine vales koguses mõjub kehale negatiivselt. Rasvlahustuvad vitamiinid nagu A-, E-, D- ja K-vitamiinid võivad eriti suure tõenäosusega põhjustada mürgistust, kui neid võtta liiga suurtes kogustes," teab raviarst dr Arielle Levitan.

Liiga suurtes kogustes D-vitamiini tarbimine võib põhjustada oksendamist, nõrkust, sagedast urineerimist, luuvalusid ja neeruprobleeme. C-vitamiini puhul võib esineda oskendamist, kõrvetisi, peavalu ja unetust ning A-vitamiini puhul muresid luudega.

4. Pesed kõike antibakteriaalse seebiga

Kui oled pisikuid täis keskkonnas või kui sul on nõrk immuunsüsteem, on antibakteriaalse seebiga pesemine hea idee, aga enamiku inimeste jaoks võib selle regulaarne kasutamine vaid probleeme tekitada. "Meie keha katab rohkem kui 500 erinevat kasulikku bakterit. See bakteriaalne süsteem tagab olulise kaitse kehale ja meie immuusüsteemile," teab raviarst dr Holly Phillips. "Regulaarselt antibakteriaalsete toodete kasutamine vähendab seda olulist immuunkaitsevõrku, mille tagajärjel oled külmetushaigustele, gripile ja muudele haigustele vastuvõtlikum."

5. Jood avalikest joogivee purskaevudest

Avalikud joomiseks mõeldud purskaevud võivad olla kaetud bakterite ja pisikutega, mis pärinevad eelmistelt kasutajatelt. Selleks, et ebameeldivatest tagajärgedest hoiduda, ära puuduta kunagi purskaevu otsa oma huultega, vaid limpsi vett, kui see voolab alla poole. Või kanna kaasas oma täidetavat veepudelit.

6. Puudutad oma nägu

Dr Ahrens hoiatab ka mustade kätega näo puudutamise eest, sest nii võivad bakterid sattuda su suu ja nina kaudu organismi. "Peamised viirushaigused sisenevad kehasse nina ja suu kaudu. Kui sa puutud käte kaudu igapäevaselt kokku pisikutega ja hõõrud seejärel oma nina, närid küüsi või sügad silmi, avad haigustele ukse oma süsteemi," lisab ka dr Phillips.

Allikas: INSIDER