Kui enamik lapsevanematest annab endast kõik, et oma lapsi haigustest eemal hoida ning nende eest kaitsta, siis Colorado emad on otsustanud hoopis vastupidi tegutseda — nemad teevad kõik endast oleneva selleks, et nende võsukesed kiiresti ja korralikult nakatatud saaks.

“Mu postkast on ummistunud palvetest, et mu tütar jagaks oma tuulerõugeid teistega. Meil on siin päris äge ja nakkav viirus, mille mu abikaasa kuskilt koju tõi. Paistab, et nakatumisest avaldumiseni läheb umbes nädal aega,” kirjutab üks ema kinnises vaktsineerimisvastaste grupis.

Nakatamiseks kasutatakse mitmeid meetodeid: lapsed mängivad lihtsalt koos põdejaga, söövad-joovad temaga samadest nõudest või pannakse grupp jõmpsikaid väikesesse ruumi, näiteks telki, pooleks tunniks koos mängima.

Taoline meetod oli väga levinud enne tuulerõugevaktsiini kasutuselevõttu 1995ndal aastal. Tol ajal peeti nakatamist ja tuulerõugete läbipõdemist heaks viisiks lapse immuunsüsteemi tugevdada. Siis hakati lapsi tuulerõugete vastu vaktsineerima, kuid nüüd, tänu vaktsineerimisvastate tugevale lobitööle, on “tuulerõugepeod” taaskord päevakorral.

Tegelikult mõjuvad nii vaktsiin kui läbipõdemine organismile ühtemoodi: organism tunneb viiruse ära ja tekitab immuunsuse, mis kaitseb edaspidise nakatumise vastu, alandades sellega ka kaasnevate haiguste, nt vöötohatise, tekkimise riski. Ja kuigi enamasti möödub haigus lastel kergelt, põhjustades ainult sügelust ja kerget palavikku, siis kõrvalnähtude tekkimise risk on siiski märkimisväärne: haigus võib edasi areneda kopsupõletikuks või entsefaliidiks ning mõnikord võib haigusega kaasuda tserebelliit ehk väikeaju põletik, mis iseloomustub peamiselt tasakaaluhäiretega. Mistõttu ei ole lapse meelega nakatamine kindlasti mõistlik! Samuti jääb juba paranenud haigus seljaajju pesitsema ning võib tulevikus välja lüüa vöötohatisena. Vaktsiinis on aga komplikatsioonide risk minimaalseks viidud.

Ka Eestis on võimalik nii lapsi kui täiskasvanuid tuulerõugete vastu vaktsineerida, kuid vaktsiin ei kuulu riiklikku vaktsineerimiskavasse.