Mis on huuletubakas?

Huuletubakas ehk rootsi keeles snus on niisutatud pulbertubakas. See on kas lahtine, niiske pulber, mis vormitakse ise näppude vahel kuulikeseks või on see pakendatud teekotikeste valmistamisel kasutatud materjalile sarnasesse ümbrisesse. Selline pakendamisviis lihtsustab huuletubaka tarvitamist.

Huuletubaka kuulike või kotike asetatakse ülahuule ja igeme vahele imenduma ning hoitakse seal ilma närimata mõnest minutist kuni mitme tunnini, olenevalt maitsest. Kestva kontakti tõttu moodustub sülje ja tubaka segu (nn tubakamahl), mis kas sülitatakse välja, hoitakse suus või neelatakse alla.

Huuletubakas sisaldab sõltuvust tekitavat nikotiini, ligi 2000 keemilist ühendit ja 28 vähki tekitavat ainet. Nikotiini võib huuletubakas olla rohkemgi kui sigaretis. Et huuletubaka tarvitamisest saadav nikotiinitase on organismis kestvam ja ühtlasem, tekitab see tugevamat sõltuvust kui suitsetamine.

Huuletubakat toodetakse ja tarbitakse peamiselt Rootsis, ka Norras. Selle müük on keelatud Euroopa Liidu liikmesriikides, välja arvatud Rootsis, kellele anti erand 1994. aastal, kuna see on osa Rootsi rahvuslikust pärandist.

Kuigi Eestis ei või alla 18-aastased huuletubakat omada ja kasutada, saab seda alaealiste endi sõnul siiski kergesti kätte. Noored ei hinda küll huuletubaka kasutamist kõige meeldivamaks kogemuseks, sest selle tarvitamisest hakkavad silmad punetama, nina kipitama ning suhu tekib ebameeldiv maitse, kuid sellest hoolimata kogub huuletubakas kiirelt populaarsust.

Miks tarvitatakse huuletubakat?

Uuringute andmetel tunnetavad huuletubaka tarvitajad, et neil on rohkem energiat, nad on lõõgastunud, parema kontsentratsioonivõimega. Poisid tunnetavad end enam mehelikuna, tüdrukud aga tunnetavad huuletubakat hea lõõgastusvahendina, halva tuju ja ärritatavuse peletajana.

Kuna huuletubaka tarvitamisel ei eraldu suitsu ning see ei jäta ebameeldivat lõhna, arvatakse, et sellel on võrreldes suitsetamisega rida „eeliseid”. Suitsetaja suitsetab väljas vihma ja külma käes, lõhnab tubaka järele. Seevastu huuletubakat saab põske pista ka tunni ajal ja kirbet lõhna tunneb vaid väga lähedalt. Huuletubaka „diskreetsus” tagab väiksema tõenäosuse „vahele jääda”.

Huuletubaka mõjud tervisele

  • Kolmel neljast huuletubaka tarvitajast esineb suuõõne kahjustusi.

Huuletubakas tekitab igemehaigusi ja -põletikke, hammaste lagunemist ning hävitab hammaste kinnituskudesid kuni hammaste väljalangemiseni. Pideval huuletubaka tarvitajal on hambad ühtlaselt kollakad-pruunid või isegi mustad ja kaetud katuga. Tekib halb hingeõhk.

  • Huuletubakas võib põhjustada vähkkasvajaid.

Huuletubakas ei saasta küll ümbritsevat keskkonda tubakasuitsuga ja on kõrvalolevatele inimestele ohutu, kuid selle tarvitamine ei jäta puutumata ühtegi organit. Kestvam kontakt tubakakeemiaga suuõõnes on tõsine oht huule-, keele-, põse-, kõri- ja neeluvähi tekkeks. Juhul kui tubakamahl alla neelatakse, on ohustatud ka söögitoru ja kõhunääre.

  • Huuletubaka tarvitamine tõstab südameataki ja insuldi riski.

Huuletubakat tarvitades tõuseb ateroskleroosi ehk arterite umbumise risk. Arteri rabedale siseseinale kinnitunud aterosklerootiline naast ahendab arteri valendikku ja takistab oluliselt verevoolu. Arteri valendiku oluline ahenemine või täielik sulgumine võib põhjustada aga südameatakki või insulti.

  • Huuletubaka tarvitamine kahjustab ka kesknärvisüsteemi, kutsudes esile uimastava toime ja ärevushäireid, tähelepanu- ning keskendumisraskusi.
  • Huuletubakas tõstab 2. tüübi diabeedi riski.
  • Rasedusaegne huuletubaka tarvitamine tõstab tüsistuste ja enneaegse sünnituse riski.

Müüdid huuletubakast

  • Huuletubakas on ohutum kui sigaretid

Üheks põhjuseks, miks noored huuletubakat tarvitavad, on usk, et see ei ole nii kahjulik kui suitsetamine. Nende endi hinnangul pole tegemist millegi halva, vaid süütu asjaga, mis uimastab ja mõnusalt lõõgastab. Levib uskumus, et huuletubakas ei põhjusta kopsuvähki, võhm ei kao jne.

Tegelikult, nii nagu suitsetamine, tekitab ka huuletubaka tarvitamine tõsiseid terviseriske ja viib nikotiinisõltuvuseni. Nikotiini hulk huuletubakas on kas võrdne või kõrgem sigarettide omast, olenevalt kasutamise sagedusest ja imendumiskiirusest suu limanahalt verre.

Kuna huuletubakat ei suitsetata, siis tekib vähem nitrosoamiine ja paljusid teisi vähkitekitavaid aineid, mis üldjuhul tubakasuitsuga seoses tekivad. Samas on huuletubaka tarvitamisviisi tõttu nikotiinitase organismis kestvam ja ühtlasem ning nikotiinidooside omastatavus suurem.

  • Huuletubakas on hea alternatiiv suitsetamisele või suitsetamisest loobumisel

See seisukoht ei vasta tõele, sest huuletubaka tarvitamisel kujuneb nikotiinisõltuvus välja veelgi kiiremini ja tugevamini kui suitsetamisel. Võrreldes suitsetamisega on huuletubaka tarvitamisel risk jääda nikotiinist sõltuvusse 2-4 korda suurem. Huuletubakast loobumise järgselt võib inimene hakata suitsetama sigarette oluliselt suuremas koguses, kui ta tegi seda enne huuletubaka tarvitamisega alustamist.

Mida nooremana alustada huuletubaka tarvitamisega, seda kiiremini ja tugevamini kujuneb välja nikotiinisõltuvus ning seda raskem on loobuda selle tarvitamisest.

  • Huuletubakat tarvitavad täiskasvanud mehed

Tõde on, et just teismelised ja noored tarvitavad suitsuvabu tubakatooteid teistest eagruppidest rohkem.

Nagu kõikide tubakatoodete, on ka huuletubaka puhul kõige lihtsam neist hoiduda, sest lisaks tervistkahjustavale toimele tekitavad nad ka sõltuvust ja neist on hiljem väga raske loobuda.

Allikas: Terviseinfo.ee