Qvalitas Arstikeskuse peaarsti Toomas Põllu sõnul on kõige tõhusam viis gripi ennetamiseks vaktsineerimine. „Üldiselt soovitan ma gripi vastu vaktsineerida haigestumise kõrgperioodi alguses, alates oktoobrist kuni detsembrini. Kuid kuna immuunsus hakkab gripi vastu välja kujunema nädal pärast vaktsineerimist, siis pole vaktsineerimiseks hilja ka praegu.“

Kes aga ei soovi ennast vaktsineerida, siis on võimalik grippi ennetada ka korrektse tervisekäitumise ja viirusevastaste ravimite kasutamisel. Toome siinkohal välja olulisemad meelespead, mida gripi ennetamisel meeles tuleks pidada.

Väldi lähedast kontakti
Väldi lähedast kontakti haige inimesega. Kui sa ise haige oled, hoia teistest inimestest kaugemale, et ka nemad ei haigestuks.

Haigena ole kodus
Kui võimalik, jää haiguse ajal töölt või koolist koju. Sellega hoidud nakatamast teisi.

Kata oma suu ja nina
Aevastades või köhides kata oma suu ja nina pabertaskurätiga ja pane see kohe pärast kasutamist prügikasti. Häda korral sobib suu ja nina katmiseks varrukas. Sellega hoidud nakatamast teisi enda ümber.

Pese käsi
Sage kätepesu kaitseb sind ja sinu lähedasi viiruste eest.

Väldi oma silmade, nina ja suu puudutamist
Pisikud levivad sageli siis, kui puudutatakse pisikutega kaetud esemeid ning seejärel puudutatakse oma silmi, nina või suud.

Ela tervislikult
Maga piisavalt, ole füüsiliselt aktiivne, hoia stress kontrolli all, joo piisavalt vedelikke ja söö täisväärtuslikku toitu.

Kasuta arsti soovitusel viirusevastaseid preparaate
Viirusevastase ravimid võivad vähendada haiguse raskust ja kestvust. Ravitakse eeskätt riskirühma inimesi, kellel võivad suure tõenäosusega tekkida gripijärgsed tüsistused. Tuntumad gripiviirusevastased ravimid oseltamiviir ja zanamiviir.