Paljude jaoks on tänapäeva elu liiga kiire ning keha annab mõista, et enam ei jaksa uneprobleemide, pearingluse ja väsimuse kaudu. Ohtlik ei ole siis mitte stress, vaid taastumise ja puhkuse vähene hulk.

Selleks, et suudaks end kõigest sellest välja lülitada, on täiest tasuta, kuid sageli ära unustatud vahend stressi ravimiseks ning selleks on loodus. On tehtud hulgaliselt uuringuid, mis viisavad looduse ja tervise vahelist seost. Vabas looduses viibimine teeb meid nii tervemaks kui ka rahulikumaks. Tulemused on näidanud, et näiteks metsas viibimine vähendab mõõdetava stressihormooni taset süljes ning tugevdab immuunsüsteemi.

Jalutuskäik metsas parandab aga mälu, näitasid mõõtmistesti tulemused nii tervete kui ka depressioonis inimeste peal. Isegi looduspildi vaatamine vähendab stressihormooni taset ning vähendab valu.

Shotimaal tehtud katsed näitasid, et enesetunde parandamiseks ei ole vaja metsa minna. Piisab ka jalutuskäigust linnapargis. Linnakvartalite vahel jalutamine samasugust rahustavat mõju aga ei avaldanud stressis ajule. Mis on looduses nii erilist, mis aitab stressi langetada? Üks selgitus on tajusignaalid, mis loodusest ja linnast seavad erinevaid nõudeid meie tähelepanule.

Liikluses, poes, tööl, peame kogu aeg keskenduma kiirete otsuste langetamisele. Loodusest saadud signaalid nõuavad aga harva sellist tähelepanu ja keskendumist. Lisaks oleme me bioloogiliselt sobivamad eluks looduses kui linnatänaval. Linnas on inimesed elanud viimased sadakond aastat ning arvuteid kasutanud vaid 20 aastat.

Kui soovid oma elus kasutada looduse rahustavat mõju:

  • Pane laud akna lähedale, et saaksid vaadata väljas olevat loodust, puid või vett.
  • Jaluta või sõida rattaga lähedal asuvas rohelises piirkonnas, teel tööle või koju. Mine lõunal parki jalutama.

Allikas: dn.se