Põhiliseks komponendiks taruvaigu valmistamisel on vaigulised ja palsamitaolised eeterlikud ained, mida mesilased korjavad kase, haava ning papli pungadelt. Mesilased mäluvad neid aineid, lisades neile juurde mett, suira, vaha, sülge ja muid näärmete eritisi seni, kuni tekib vajalik koostis ja konsistents. Valmis taruvaigu kleebivad nad pesa ülemiste raamide äärtele. Siis, kui taruvaigus lõppevad fermentatiivsed ja biokeemilised protsessid, hakkab mesilane seda kasutama.

Valmis taruvaik omab spetsiifilist teravat lõhna, mille maitse on mõru, natuke lõikav ja kõrvetav ning konsistents tahke. Mesilased katavad kõik pinnad tarus taruvaiguga ja poleerivad sellega kärjekanne. Sellega nad steriliseerivad taru ja tekitavad tarus bakteritsiidse õhu ehk tõrjuvad seeni, baktereid ja viiruseid ja takistavad nende arengut. Taruvaiguga panevad mesilased kinni igasugused pilud taru seintes, katavad ära sisenemise ava, et steriliseerida väljast sissetulevaid mesilasi.

Taruvaigus on väga palju makro- ja mikroelemente, antioksüdante, peaaegu kõiki vitamiine ja asendamatuid aminohappeid. Palju on ka antibakteriaalsete omadustega orgaanilisi happeid, looduslikke antibiootikume, põletikuvastaseid aineid, biostimulaatoreid ja palju teisi bioaktiivseid aineid.

Taruvaik toimib paljudel juhtudel tugevamalt kui sünteetilised antibiootikumid ja on surmav rohkem kui 100 erinevat liiki bakterile, viirusele ja seenele. Valuvaigistava toime poolest on see mitmekordselt tugevam kui tuntud valuvaigistid (52 korda tugevam kui novokaiin) — õrvaldab valud 5–10 minuti pärast, peatab valuliste protsesside arengu.

Taruvaik neutraliseerib organismi tunginud kahjulikud ained ja ennetab vähi tekkimist. Ennetab trombide tekkimist või summutab juba olemasolevate arengu. See on üks parimaid biostimulaatoreid — aktiveerib rakkude arengut (seejuures takistab patogeensete, sh vähirakkude arengut), stimuleerib kudede kasvu, regenereerimisprotsesse, vereloomet, käivitab organismi kaitsejõude.

Allikas: Remedyway.ee