Homne päev on see maagiline aeg, mis päästab meid asjadega kohe alustamast. Asjade homsesse lükkamine on lihtne, sest mis see üks päev ikka muudab. Töö lõpetamiseks on aega nädal, projekti jõuad kirjutada päeva-kahega. Lisaks arvad, et pinge all olles töötad paremini. Lõpuks istud tund enne tähtaja lõppu ning saad aru, et õigeks ajaks valmis jõudmine on võimatu. Järgmine stressis, pooleldi tehtud tööülesanne, mida tead, et oleksid suutnud paremini teha. 

Probleem on asjade edasi lükkamise harjumuses, millest on raske vabaneda. Selle asemel, et ülesande või tegevusega kohe alustada, leiame ise endale vabandusi. Calgary Ülikooli professor Piers Steel, kes on kirjutanud sel teemal ka raamatu ”The Procrastination equation: how to stop putting things off and start getting things done”, leiab, et asjade edasi lükkamine on inimestel irratsionaalne tegevus ning sageli on selle tagajärjed kurvad. Sellest hoolimata on raske seda muuta. Vastus asub meie nn roomaja ajus, mis juhib meie tundeid ja impulsse ning vastutab meie üldise ellujäämise eest, olles samal ajal üks jõulisemaid aju osasid. Seepärast ei ole imelik, et soov 10 minutit veel magada on sageli tugevam kui hirm tähtsale koosolekule 10 minutit hiljaks jääda. Roomaja ajule on oluline nüüd ja praegu, kõik muu võib oodata. Võib isegi öelda, et inimesele on loomuomane asju edasi lükata.

Me oleme ajaloo jooksul õppnud oma ümbrust kuulama ning eelistama lühiajalisi tasusid ebakindlale tulevikule. Lisades siia juurde tänapäevased tähelepanu kõrvale juhtimise viisid, muudab see keskendumise veelgi raskemaks. Ka internet, mille eesmärk oli inimese tööd lihtsamaks teha, põhjustab hoopis käitumisalaseid lõkse, mis teeb töötamise hoopis raskemaks.
Kui arvad, et see ei ole probleem, siis uuringud on näidanud, et mida vähem me midagi edasi lükkame, seda rohkem on meil raha, seda tervemad oleme ning õnnelikumas suhtes. Seepärast on viimane aeg sellest harjumusest vabaneda ning alustada kaalulangetamisega juba täna, mitte homme!

Tähelepanu, valmis olla, start!

Et kaalulangetamis mõte muutuks reaalsuseks, tee algust kohe täna. Kui armastad tunnet, mis tekib kui saad valmis tehtud ülesande nimekirjas maha tõmmata, pane toidupäeviku täitmine, treening, liikumine, omale igapäevaste ülesannete nimekirja kirja. See motiveerib sind ka edaspidi neid tegevusi tegema.

Pea meeles ka põhjus, miks seda üldse teed ning meenuta endale, miks kaalulangetamine on sulle üldse oluline. Soovid vabaneda ülekilodest, sest see on mõjunud tervisele halvasti või on enesetunne langenud, sest pole rahul oma kehaga? Mõtle sellele tundele, kui oled oma ülekilodest vabanenud ning jaksad hingeldamata viiendale korruslee ronida või hoopis lastelastega pika rattamatka teha.

Muuda oma kaalulangetamine konkreetseks, sest abstrakseid ülesandeid on kergem edasi lükata. Pane näiteks täpselt kirja, mitu korda päevas toidupäevikut täidad või mitu minutit väljas jalutad.
Õnnestumiseks vajab aju süsteemi, olgu selleks siis meeldetuletuspaberid või täidetud kalender. Pane kirja vaid tähtsamad asjad. Näiteks et kolm korda päevas paned toidupäevikusse täpselt söödud toidu kirja ning jalutad vähemalt 30 minutit päevas värskes õhus.
Kui oled suutnud mitu päeva neid paari ülesannet täita, kiida ennast ning leia endale selle eest hea preemia, mida võid nautida kerge südamega, näiteks hea filmi vaatamine, vannis mõnulemine või kinoskäik sõbraga.

Allikas: Aftonbladet.se