Tänapäevaks on haigused muutunud ning haiguste tunnused sageli vähem märgatavad kui vanasti. Samas on isegi otseste haigustunnuste puudumisel suguhaiguste ravimine väga tähtis, sest ravimata suguhaigused võivad põhjustada kroonilisi põletikke ja viljatust. Lisaks suurendavad suguhaigused infektsioonidesse, näiteks HIVsse nakatumise tõenäosust.

Suguhaigused levivad ennekõike kaitsmata seksuaalvahekorra kaudu. Paraku ei pöördu uuringu järgi umbes 46% 19–29aastastest meestest ja 18,2% naistest isegi suguhaiguse kahtluse korral arsti poole, rääkimata rutiinsest kontrollist. Miks? Esiteks loodetakse, et ehk ikkagi ei olda haiged ning nähud taanduvad ise, teiseks peljatakse arstile minna.

Viie päevaga tulemus teada

Nüüd on Eestis suurepärane võimalus teha enamlevinud suguhaiguste suhtes test kodus anonüümselt. Veebilehelt www.testikodus.ee saab koju tellida analüüsikomplekti. Pärast tellimuse vormistamist saadetakse proovivõtukomplekt välja viie tööpäeva jooksul ning tellijal on proovi võtmiseks ning tagastamiseks aega seitse tööpäeva.

Proovimaterjali kogub inimene ise, meestel piisab hommikuse uriini proovist ning naiste testimise tarvis võetakse proov vatitampooniga tupest. Pärast proovi võtmist saadetakse see pakile lisatud valges karbis tagasi laborisse.

Proovi laboratooriumisse jõudmisel sooritatakse tellitud analüüsid viie tööpäeva jooksul. Koduse testi eeliseks on anonüümsus ja kiirus, testija ei pea ootama vastuvõtuaega ning saab pöörduda arsti poole läbiviidud uuringutulemustega. Testikodus.ee pöörab suurt tähelepanu isikuandmete konfidentsiaalsusele: kui proov on laborisse saabunud, kustuvad süsteemist kõik sellega seotud isikuandmed, säilib vaid proovi anonüümne kood.

Maailmas järgi proovitud

Maailmas levinud, aga lähipiirkonnas unikaalset kodutestimise võimalust pakub Eesti üks suurimaid meditsiinilaboreid Quattromed HTI Laborid OÜ. Kuna nimetatud kodutestimise lahendus ei sobi verest määratavate suguhaiguste (HIV, süüfilis jne) diagnoosimiseks, siis nende kindlaksmääramiseks tuleks endiselt pöörduda arsti või testimiskabineti poole.