Eestis on täna hinnanguliselt 77 000 osteoporoosihaiget, keda ohustab luude hõrenemisest tingitud luumurd. Kuna aga vaid väike osa elanikkonnast on käinud enda luutihedust kontrollimas, siis pole suurem osa oma haigusest teadlik ja neil juhtudel avastatakse haigus alles esimese luumurru korral.

Eestis on teavituskampaania eestkõnelejaks arste ühendav Eesti Osteoporoosi Selts ja vastloodud Eesti Osteoporoosihaigete Liit, mis koondab endas täna 40 inimest. Teavitustöö fookuses on sel aastal toitumise tähtsus luu tervises. Suurt rõhku pööratakse kaltsiumi ja D-vitamiini rollile osteoporoosi ennetuses ja ravisning kutsutakse üles inimesi aktiivselt osa võtma profülaktilisest luutiheduse mõõtmisest.

Madal luutihedus on oluline luumurru riskifaktor ja võimaldab diagnoosida osteoporoosi enne luumurru teket ning alustades ravi õigeaegselt saame ära hoida osteoporootilisi luumurde.

„Otsustasime koonduda ühe nimetaja alla, et jõulisemalt teavitada veel terveid inimesi selle kavala haiguse eest hoidumiseks,” selgitas Osteoporoosiliidu eesmärke liidu juht Maimo Teesalu, „oleme omal nahal tunda saanud, mida tähendab iseseisvuse kaotamine igapäevaeluga toimetulemisel ja soovime üles kutsuda teisi haigust ennetama,” lisas ta.

„Tervitame patsientide initsiatiivi, sest oleme tõsiselt mures inimeste madala aktiivsuse pärast oma tervise kontrollimisel,” toetas vastloodud liidu loomist Reumaliidu juht dr. Oivi Aakre „Teadlikkuse kasv aitaks säilitada tuhandete Eesti inimeste elukvaliteeti ning ära hoida sadu kui mitte tuhandeid haigus- päevi,” lisas ta.

Suureks probleemiks on ka haigete ravisoostumus, sest paljud jätavad ravi pooleli. Põhjuseid võib otsida inimeste madalas teadlikkuses haiguse tõsistest tagajärgedest ja selles, et haigus ei anna endast iga päev otseselt märku. Osteoporoos on kaval haigus avaldudes alles siis kui inimene juba mõne luu murrab ja seeläbi oma igapäevaelus toimetulekus iseseisvuse kaotab. Tartu Ülikooli Traumatoloogia ja Ortopeedia Kliiniku poolt läbi viidud uuring näitab, et keskmiselt iga kolmas üle 50-aastane naine on haigestunud osteoporoosi.

* * *

Osteoporoosinädala sündmused:

TEISIPÄEV, 17.oktoober

Kl 16-17.30 Teabepäev eesti keeles

„Luude hõrenemise haigus — diagnoosimine, vältimine ja ravi”

Koht: Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena korpuse (Pärnu mnt 104) suures saalis.

Lektorid: Dr Maria Üprus, dr Margus Pail, dr Eve Sooba.

Kohapeal saab registreeruda tasuta luutiheduse mõõtmiseks ja astuda Eesti Osteoporoosihaigete Liidu liikmeks.

KOLMAPÄEV, 18. oktoober

Kl 17-18.30 Teabepäev vene keeles

„Luude hõrenemise haigus — diagnoosimine, vältimine ja ravi”

Koht: Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena korpuse (Pärnu mnt 104) suures saalis.

Lektorid: Dr Jelena Teder, dr Eve Sooba.

Kohapeal saab registreeruda tasuta luutiheduse mõõtmiseks ja astuda Eesti Osteoporoosihaigete Liidu liikmeks.

NELJAPÄEV-REEDE, 19.-20.oktoober

Tasuta luutiheduse mõõtmised eelregistreerujatele

REEDE, 20.oktoober

Kl 9-16 Tasuta luutiheduse mõõtmine ja ennetusteabe jagamine PERHi Mustamäe korpuses eelregistreerujatele.

LAUPÄEV, 21.oktoober

Kl 11.00 Teabe-ja tervisepäev Narva elanikele osteoporoosi olemusest, profülaktikast ja ravist , lektor dr. Jelena Teder (AS Ida-Tallinna Keskhaigla, reumatoloog). Kepikõnd. Projektijuht Sporditerviseklubi MTÜ Narva