Meie planeeti kaitseb magnetväli. Kui Maal magnetvälja ei oleks, siis pühiks kosmilised kiirgused, mis peaasjalikult lähtuvad Päikeselt, kogu elu Maa pealt minema. Ookeanid aurustuksid ning kahjulik UV-kiirgus hävitaks eluslooduse.

“Magnetkilbi allikas on maakeratuum. Arvatakse, et magnetväli on genereeritud välistuuma (vedel raud), sisetuuma (tahke raud) ja planeedi tiirlemise koosmõjul. Kui aga Maa magnetväli satub surve alla, siis ei ole magnetväli enam stabiilne,” selgitab Tarmo Koppel.

“Päike purskab üsna tihti ning selle tulemusel paiskub maailmaruumi suur kogus elektriliselt laetud osakesi. Kui need osakesed tabavad Maa magnetkilpi, siis hakkab äkiliselt kõikuma ka Maa magnetväli. Magnettormiks kvalifitseerib see fluktuatsioon, kui tegu on tavapärasest oluliselt suurema kõikumisega.”

Loe Kodutohtri aprillinumbrist:
* Magnettormid mõjutavad tervist

* Migreeni vaigistuseks

* Düsplaasia – PAP-test päästab elu

* Mida tita näeb?

* Šokolaadilõksust vabaks

* Stressile käsipidur peale!

* Noore ema juuksemured

* Tsöliaakia võib tulla igas eas

* Südamehaige näidismenüü

“Magnettormide valdkonda ei ole just väga põhjalikult uuritud,” tunnistab Tarmo Koppel. “Rohkem on sellega tegeletud Venemaal ja Ida-Euroopas. Sealt on ka kinnitust leidnud hüpoteesid, et südamehaiged ja insuldiohus inimesed on magnettormide korral riskirühmaks.”

Tormid on erineva tugevusega

Magnetvälja mõõdetakse magnetomeetriga. Eestis on magnetobservatoorium Tartu observatooriumis, kus talletatakse infot ööpäev ringi rahvusvahelisse magnetjaamade võrgustikku.

Magnettormide esinemine sõltub päikese aktiivsuse tsüklist. “Oleme jõudmas 11-aastase tsükli haripunkti,” räägib Tarmo Koppel. “Seisuga 31.01.2012 esines viimase poole aasta jooksul viis märkimisväärset magnettormi. Tsükli haripunktis, aastal 2013 on oodata magnettormide esinemissageduse tihenemist. Juba viimase poole aasta jooksul on paljud inimesed teatanud tervisehädade sagenemisest, mida võiks seostada Päikese aktiivsuse kasvuga.”

Magnettormid võivad olla erineva kestuse, tugevuse ja äkilisusega. Osad kestavad ainult tunni, kuid on esinenud ka nädalasi torme, toob Tarmo Koppel näiteks. “Möödunud sügisel oli torm, mis kestis pea terve nädala.”

Erinevalt looma- ja linnuliikidest inimesed magnetvälja ei näe ega taju. “Inimese ajus on komponent, mida nimetatakse magnetiidiks. See on väga tundlik ka magnetvälja suhtes. Inimese aju saab infot kätte, aga ei oska seda tõlgendada. Näiteks lindude peas olev magnetiit aitab neil orienteeruda, see on nende jaoks nagu GPS. Linnud on meelde jätnud maa magnetväljalise karakteristika ning leiavad tänu sellele õige tee,” toob Tarmo Koppel huvitava näite.

Uuringud Keskkonnatervise Instituudis

Tarmo Koppel juhatab uurimisrühma, mis uurib elektromagnetvälju ning nende mõjusid inimesele nii vaimse kui ka füüsilise tervise aspektist. Soovitakse selgust saada, mil määral on inimeste töövõime mõjutatud nii tehnilistest kui ka looduslikest elektromagnetväljadest.

Töörühma veebilehelt (http://keskkonnatervise.info/) on võimalik saada reaalajas infot magnettormide kohta. Peale maa magnetvälja kõikumiste ehk magnettormide on seal välja toodud ka muud elektromagnetilise ilma komponendid, mis võivad inimese enesetunnet mõjutada. Samal leheküljel saavad inimesed jätta teadlastele oma meiliaadressi. Huvilisi teavitatakse magnettormidest ning küsitletakse online-ankeedi teel kogetud sümptomite kohta. Ankeedi täitjatele antakse uurimisprogrammi lõppedes tagasisidet, kas ja mil moel ta magnettormidest mõjutatud on, samuti soovitusi oma tervise hoidmiseks.

Kuidas on seotud magnettormid ja kosmonaudid ning milline on magnettormide mõju inimese tervisele, loe juba aprillikuu Kodutohtrist!