Toidutootjad proovivad võtta arvesse ühiskonna kasvavat tähelepanu tervislikule toidule, eluviisile ja toiduharjumustele. Pidevad diskussioonid selle kohta, kuidas toidus vähendada tervisele kahjulike rasvade kogust, on stimuleerinud teadlasi vaatama üle seda, millest margariini toodetakse. Uusim tehnoloogia on võimaldanud niimoodi muuta kogu margariini tootmise protsessi, et see toode on saanud üheks esimese valiku toodetest, mis sobib tervisliku toidu jaoks.

Tänapäeval margariini toodetakse teisiti

Viimastel aastakümnetel on toiduspetsialistid muutnud oma arvamust margariini kohta. Üks peamistest põhjustest on see, et on oluliselt muudetud margariini tootmise viisi.

Nagu on teada, kasutatakse margariini tootmisel taimseid rasvu ja õlisid, kuid üldiselt on nad vedelal kujul. Selleks et saada tahkemat konsistentsi ja margariini oleks võimalik määrida, õlisid varem kuumutati. Nii tekkisid ka tervisele ebasoodsad transrasvad.

Paar aastakümmet tagasi hakkas toiduainetööstus sisse viima uut teadusavastust. Tuli välja, et kui õlis olevad rasvained muudetakse tahkeks mitte osaliselt, vaid täielikult, siis transrasvu ei teki. Seda saab teha õlisid mitte kuumutades, vaid külmutades. Sellepärast muutsid toiduainetootmise liidrid alates 1996. aastast margariini tootmisprotsessi ja elimineerisid selliselt margariinist transrasvad.

Kaasajal toodetakse margariini, segades ja külmutades taimseid rasvaineid ja õlisid, piimaproteiine, vitamiine, maitselisandeid, vett, sidrunhapet ja soola. Individuaalses vaates on kõik need tooted meie kodus olemas ja me kasutame neid köögis. Margariini tootjad vaid segavad neid tervisele ohutul viisil kokku, ja saanud tahkema konsistentsi, pakivad juba määritavate rasvainetena. 

Muide, internetis on palju visuaalseid materjale ja retsepte, kuidas samadest looduslikest ainetest võib margariini toota ka kodus. Mitte mingeid keemilisi saladusi ja spetsiaalseid tootmismeetodeid!

Taimsed rasvained on tervislikumad

Miks meedikud soovitavad vahetada loomsed rasvad taimsete vastu, seega sagedamini valida margariini? See on sellepärast, et kvaliteetset margariini valmistatakse tänapäeval parimate õlide segust. Just õlid tagavad selle, et margariinis on suurem polüküllastamata (oomega-3 ja oomega-6) hapete kogus. Need happed on inimtervisele väga olulised, ja neid tuleb saada toiduga, sest organism ise neid aineid ei tooda.

Oomega-3- ja oomega-6-rasvainete happed on olulised ajuaktiivsusele. Rõhutatakse, et see, et need happed on olulised südame ja veresoonte tervisele — need happed reguleerivad vere viskoossust ja hüübimist, niiviisi mõjutatakse ka vererõhku. Inimesed suurema kolestoroolitasemega peaksid hindama ka seda, kas toiduga saadakse piisav oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete kogus.

Osa inimesi kasutab immuunsuse tugevdamiseks kalarasvu, milles on ka palju oomega-3- ja oomega-6-happeid. Toiduspetsialistid rõhutavad, et üheks peamiseks oomega-3- ja oomega-6 allikaks võivad saada ka margariin ja selle koostises olevad taimsed õlid.
Margariini toodetakse looduslikest ainetest, ja see aitab säilitada tervist, sellepärast peaks kaupluses valima sellise margariini, millel on suurem oomega-3- ja oomega-6‑rasvhapete kogus ja võimalikult väike küllastatud rasvhapete kogus. 

Muide, margariinitootjad rikastavad margariini vajaliku vitamiinide A, D ja E kogusega, võttes arvesse tervisespetsialistide soovitusi. See aitab kas või osaliselt täita neid meie toidu puudujääke, mida me ei saa vältida, süües oma tavalist sööki.

Margariin „Rama” — tervisele kasulike ainete allikas

Margariini „Rama” tootmiseks kasutatakse taimseid õlisid, mis on väärtuslikud oma toiteainete poolest. Just tänu taimsetele õlidele on „Rama” koostises asendamatud oomega-3- ja oomega-6‑rasvhapped. Neid tervisele olulisi aineid võime saada ainult toiduga. „Rama” tootjad võtsid arvesse toiduspetsialistide soovitusi ja rikastasid margariini A, D ja E vitamiinidega. Nagu teada, on vitamiin A vajalik silmadele ja nahale, vitamiin D on oluline luude ja lihaste jaoks, vitamiin E aga on üks peamistest antioksüdantidest, mis kaitsevad organismi rakkusid. Niisiis on margariin üks vajalike ainete allikatest.

Jaga
Kommentaarid