Eesti mehe keskmine eluiga on praegu veidi üle 70. aasta,
kõrgharidusega meestel koguni 76. Samas kurvemaks pooles on võrdlus Euroopa suguvendadega, jääme Euroopa keskmisest maha 5 aastat ja Eesti naistest ligi 10 aastat..

Rõõmustada saame ka selle üle, et kasvab meeste terviseteadlikkus — pööratakse enam tähelepanu oma söömisharjumustele ja kontrollitakse tervist ka arsti juures. Kaugemasse tulevikku vaadates näeme, et nii tervisekäitumise kui ühiskonnast tulenevate asjaolude koosmõju viib tänase prognoosi kohaselt selleni, et eesti mehe keskmine oodatav eluiga aastal 2040 on 78 eluaastat. Negatiivse poole pealt ja ka seksuaaltervise kontekstis on tähendustlik, et 2012. aasta kevadel läbi viidud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi toitusid mehed vähem tervislikult kui naised — sõid harvemini ja väiksemas koguses köögivilju, puuvilju/marju ja leiba, tarbisid sagedamini energiajooke ja alkoholi. Selle juures on tõsiseks ja tõusvaks probleemiks täiskasvanute ülemäärane kehakaal. Ülekaalus (kaaluindeks 25–29,9) oli 36% meestest ja 26% naistest, rasvunud (kaaluindeks 30 või rohkem) 19% nii meestest kui naistest, kusjuures meestel on rasvunute osa suurenenud kiiremini. Üleliigsed kilod ja vööümbermõõt on tänase tõenduspõhise teadmise kohasest selgelt seotud probleemidega seksuaaltervise valdkonnas, nagu näiteks erektsioonihäirete ja langenud suguiha tähenduses.

Samuti on vähene füüsiline aktiivsus ja ülemäärases koguses alkoholi tarvitamine seotud riskidega tervisele. Meelde tasub jätta, et üheks märguandeks meestel südamehaiguste osas võivad olla just probleemid erektsiooni osas ning ülekaal ja meessuguhormooni tase on otseses seoses — kõrge kehakaalu korral muutub mehe hormonaalne regulatsioon ja meessuguhormooni tase langeb, mis omakorda võib viia väsimuse, keskendumisraskuste ja langenud suguiha ja erektsioonihäireteni. Hea tervis tähendab ka head seksuaaltervist. Seega tasub alanud suve võtta kui võimalust oma tervise osas midagi ise ära teha, rohkem liikuda, rohkem pöörata tähelepanu oma söömis- ja joomisharjumustele, et end tervena tunda ja elu parimal moel nautida. Samuti tasub mõelda tulevikule, sest täna elatud elu paneb aluse ka tulevikutervisele ja tervena elamise motivatsiooni peaks juurde andma ka lihtne teadmine, et nii on võimalik enam rõõmu tunda koosolemisest oma lähedaste, pere ja sõpradega.

Vaata Märka Meest projekti kohta lisaks Facebookist!