Ühes uuringus osalesid üliõpilased mediteerimise kiirkursusel, mis koosnes neljast 20 minuti pikkusest sessioonist. Kursus baseerus hingamisele keskendumise ja mõtete kõrvale juhtimise tehnikatel. Enne ja peale seda meditatsioonikursust jälgiti üliõpilaste aju skanneeringut samal ajal, kui nende jalale asetati 120 kraadine kuum padjake. Peale meditatsioonitreeningut oli tudengite enda kirjelduse kohaselt valu intensiivsus vähenenud 40% ning valust tulenev ebameelduvus 57%.

Morfiin ja sellelaadsed ravimid vähendavad valu tüüpiliselt 25%. Meditatsioon vähendas aktiivsust valutundlikkusega seotud aju piirkondades. Uuringut juhtinud Fadel Zeidan ütles pressiavalduses uurimuse kohta, et „See uurimus näitab, et meditatsioonil on tõeline mõju ajule ning see võib olla efektiivne viis kuidas inimesed saavad oluliselt valu vähendada ilma ravimiteta.“ Ühe põhjusena, miks meditatsioon on nii tõhus valu leevendaja, tõi Zeidan välja selle, et meditatsioon ei mõjutanud mitte lihtsalt ühte kohta ajus vaid vähendas valu mitmel informatsiooni töötlemise tasandil.

Meditatsioon toob keha ja vaimu keskendunud seisu. Mida enam mediteerid, seda lähemale jõuad mitte ainult füüsiliste probleemide leevendamisele vaid ka vaimsele ühendusele iseenda kõrgema minaga. Meditatsiooni kaudu leiavad inimesed hingerahu ja õnne ning meditatsiooni kasu füüsisele on laialdane alates astma leevendamisest ja südamehaiguste ennetamisest kuni paranenud enesekindluseni. Proovi valu vastu ravimite asemel meditatsiooni — negatiivsete kõrvalnähtude asemel kaasnevad sellega hoopis positiivsed kõrvalnähud.

Aina sagedamini tunnustavad ka arstid alternatiivsete meetodite tõhusust. Harvardi meditsiinikooli uurimuse põhjal suunavad aina enam arste oma patsiente harrastama keha-vaimu praktikaid, nagu jooga ja meditatsioon, kui konventsionaalsed lähenemismeetodid ei ole haiguse leevendamisel tulemust andnud.

Allikas: Telegram