Kuigi unenägudel pole otsest seost päevategemistega, peegeldavad nad magaja sügavamaid muresid ja emotsioone.

Hirmuunenäod ilmnevad tavaliselt REM-une ajal (unenägude uni, mis ilmneb umbes iga poolteise tunni tagant) ja on ärritavad. Sageli ärkab magaja sellise une peale ehmatusega, karjatades ja isegi nuttes.

Uurimuses osales 2000 inimest, kellel paluti oma halbu unenägusid kirjeldada. 48% ütles, et ei näe kunagi hirmuunenägusid, 10% ütles, et näeb neid mõni kord aastas ja ligi 5% vastanutest nentis, et näeb negatiivse tooniga unenägusid iga kahe nädala tagant. Kõige sagedasemad unenäod on seotud kukkumisega, hilinemisega, halvatud või tagaaetu rollis või kaotades oma lähedased.

Mehed näevad sagedamini vallandamist ja vägivalda, naised seksuaalset ahistamist või lähedase inimese kaotust. Naised näevad tõenäolisemalt unenägusid, kus nad kaotavad juuksed või hambad — ehk on see seotud ärevusega vananemise ees või kartusest kaotada atraktiivsust. Nii mehed kui ka naised näevad unes eksamitel põrumist, seda isegi siis, kui ei olda õpilane või üliõpilane.

Uuringus leiti, et halvatud olek, kukkumine või tagaajamine ei viita tavaliselt otsesele seosele elus, kuid võivad peegeldada hirme. Näiteks kui sind aetakse unes taga, võib see kanduda sinu ärkveloleku ajast  — raske ülesanne, mida soovid vältida või millega soovid hästi toime tulla.

Allikas: physorg.com