Mitte üksnes naised ei peaks enne rasestumist suitsetamisega lõpparve tegema. Buffalo ülikooli (USA) teadlased leidsid 2005. aastal, et meessuitsetajate spermatosoidid ei kipu munaraku külge kinnituma. See aga on viljastumisprotsessi oluline osa.

Pealegi suurendab sigaretiarmastus lihtviisiliselt impotentsuseohtu: 30ndates ja 40ndates suitsetajatel on erektsioonihäireteoht poole suurem kui mittesuitsetajatel, sest suitsetamine takistab vere pääsu sugutisse. Kui suitsetajast mees last planeerib, peaks ta tubakast loobuma. Abi oleks nikotiiniplaastritest.

Kui mees võtab kaalus kümme kilogrammi juurde, võivad tema viljakusvõimalused 10% väheneda, väidab meditsiiniajakirjas Epidemiology avaldatud uurimus. Ülekaalulistel meestel võib rasvakiht ümbritseda koguni munandeid, tõstes nende temperatuuri. Kuid liigne soojus võib seemnerakke tappa või nende tootmist aeglustada.

Rasvumine võib paigast lüüa ka hormonaalse tasakaalu, nii et mehe organism hakkab tootma naishormoone. Ülekaalu puhul tuleks piirduda lahja liha ja rasvavaeste piimasaadustega, liha ja kala praadimise asemel keeta, grillida või küpsetada.

Kui meest tabab külmetus või gripp, võib spermatosoidide hulk ajutiselt väheneda. Immuunsüsteemi tugevdamiseks on hea nipp süüa antioksüdandirikkaid puu- ja köögivilju. Iseäranis kasulikud on need mõistagi toorena.

Mobiiltelefoni kahjulikkust sperma kvaliteedile tuleb veel uurida, aga USA spetsialistid leidsid, et meestel, kes rääkisid moblaga neli tundi päevas, oli 25% vähem spermatosoide ning kvaliteedilt olid need keskmisest nigelamad.

Vähene liigutamine ja liigne rassimine pole viljaka mehe sõbrad. Just kehalise koormuse vähesust (aga ka suitsetamist ja joomist) seostatakse vere suurenenud pliisisaldusega. Ent liigne plii võib takistada spermatosoidil munaraku viljastamist. Sellisele järeldusele jõudsid Ameerika teadlased 2003. aastal. Ja ükski uurimisalustest meestest ei töötanud kohas, kus kokkupuude pliiga on vältimatu.

Kuid ka liigne treening ei tule mehe viljakusele kasuks. On andmeid, mis kinnitavad, et oimetuks rassimine võib seemnerakkude hulka spermas ajutiselt vähendada. Mõistlik oleks kolm korda nädalas paarkümmend minutit intensiivset trenni (või pooletunnine mõõdukas treening viis korda nädalas).

Ameerika teadlased on leidnud, et regulaarsete kanepikõhvijate spermatosoidid hakkavad liiga varakult ja liiga kiiresti liikuma. Nii saab neil jaks enne munarakuni jõudmist otsa ning viljastumist ei pruugi toimuda.

Tõsi, paljud kanepitarvitajad on isad, kuid neil, kelle sperma pole kuigi viljakas, ei maksa riskida. Sperma kahjustumisega riskivad ka steroide pruukivad jõusaalihärjad. Vahel võib sellistel musklimeestel seemnerakkude tootmine sootuks lakata. Ühesõnaga: uimastid on kahjulikud ja muskli-Arnoldi imago on ammu moest.

Alkohol on niigi vändaväsitaja, kuid ta on ka mürk, mis pikemal ja põhjalikumal pruukimisel kahjustab spermat. Kui mehe seemnevedelik on niigi kehvapoolne, võib alkohol olukorda veelgi halvendada.

Brasiilia teadlased avastasid, et meestel, kes iga päev kohvi joovad, on vilkamad ja vastupidavamad seemnerakud: kohvisõprade spermatosoidid ilmutavad munaraku poole ujudes suuremat sitkust. Samas on kohviga liialdamine ohtlik. Juba kolm tassi kohvi päevas võib osutuda spermat kahjustavaks koguseks.

Sülearvuti süleshoidmine, pikk autosõit ja kuum vann teevad munad liiga soojaks Ehkki nime poolest tuleks sülearvutit süles hoida, on rüperaali parim koht siiski laud. Või mõni muu substraat, mis asub mehe jalgevahest kaugemal.

Kuna laptop kipub töötades soojenema, võib see munandite temperatuuri kõigest veerand tunni jooksul juba terve kraadi võrra kergitada. Soojus ei tule aga spermatogeneesile kasuks. Mitu uurimust on näidanud, et naistel, kelle partner teenib elatist autojuhina, kulub viljastumiseks kauem aega.

Sest näiteks kahetunnine autosõit tõstab sohvri munandite temperatuuri kahe kraadi võrra! Nutikas mees sirutab tunnise sõidu järel jalgu. Ka kuuma vanni nautimisega olgu isakssaamist planeeriv mees ettevaatlik!