Linköpingi ülikooli teadurid avastasid ühtlasi, et naiste menopausi sümptomeid saab leevendada akupunktuuri abil.

Teadlased usuvad, et üks ja seesama proteiin - CGRP - vastutab nii meeste kui naiste menopausi sümptomite eest. CGRP laiendab veresooni, mis võib põhjustada higistamist ja kuumahoogusid. Nimetatud proteiini tootmist paistab pärssivat seksihormoonide testosterooni ja östrogeeni vähenemine. Teadlased usuvad, et CGRP taseme kontrollimine aitab ravida menopausi aegseid kaebusi.

Rootsi teadlased küsisid rohkem kui 1800-lt üle 55-aastaselt mehelt, kas nad kannatavad menopausi sümptomite all. Nad avastasid, et menopausi sümptomid olid tõenäolisemad meestel, kellel esinevad ka sümptomid, mida tavaliselt seostatakse meessuguhormooni testosterooni madala tasemega. Nimetatud sümptomid on lihasjõu kahanemine, kesine vastupidavus ja tujulangus.

Teadlased arendasid seda teooriat edasi, keskendades tähelepanu eesnäärmevähi ravi saanud meestele. Teadlased avastasid, et ravi käigus naissuguhormooni östrogeeni saanud meestel esines menopausi sümptomeid harvemini kui testosteroonitaseme languseni viival operatsioonil käinud meestel.

Teises uuringus kaalusid teadlased akupunktuuri mõju naistele ning avastasid, et teatud juhtudel vähenes ebamugavus kuni 75 % võrra. Rootsi teadlaste sõnul on akupunktuur tõenäoline alternatiiv naistele, kes kas ei saa või ei taha östrogeenravi (HRT) proovida.