Usutavasti on nii mõnigi teismelisena, võib olla ka hilisemas eas, sügis-talvisel perioodil solaariumis käinud. Samal ajal aga tasub olla teadlik, et kõik need solaariumikorrad suurendasid päikesekummardajate riski haigestuda melanoomi. Kui sinna juurde arvestada veel ka need suved, kus emad-vanaemad oma lapsed õhtuti hapukoorega sisse määrisid, et päikesepõletust leevendada, on seis mõnevõrra hirmutav. Lihtsalt igaks juhuks tasuks ikka ja jälle oma nahal olevaid sünnimärke tavapärasest veidi tähelepanelikumalt uurida ning vajadusel neid avastusi ka nahaarstile näidata.

Aga miks? Miks sellest melanoomist nii palju rääkida? Vanasti ju ei räägitud! Aga äkki paneb ühe teema pidev tõstatamine mõtlema ka kõiki neid, kes teavad näiteks, et trenni tehes on kasulik vett tarbida, pärast koormust lihaseid lõdvestada, et puu- ja juurvilju peab sööma ning, et tume šokolaad on kordades kasulikum kui piimašokolaad, ehk siis erinevatelt elualadelt inimesi, kes ei ole melanoomist ja seda soodustavatest teguritest veel kuulnud. Kes teavad küll kõike eelnevat, kuid ei tea, et liigne päevitamine suurendab oluliselt nahavähki haigestumise riski. Seda veel eriti olukorras, kus saadakse nahapõletus ja siis, kui see saadakse lapsena.

Melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis tekib naha pigmendirakkudest. See sarnaneb sageli väga tavalisele sünnimärgile, kuid sel on siiski omad erisused, mida tasub tähele panna. Sünnimärk on enamasti kindlapiiriline, kuid melanoom valgub justkui laiali. Sünnimärk on enamasti ühte kindlat tooni, kuid melanoomil võib olla mitu värvi. Sünnimärgid ei kasva, melanoom aga küll. Sünnimärke ei esine silmas, peopesal või jalatalla all, kuid melanoom võib ka sinna tekkida. Lisaks on naiste ja meeste puhul erinevad kehaosad, kus melanoomi sagedamini esineb. Naistel on selleks piirkonnaks sääred ning meestel ülakeha.

Nagu ka muude probleemide puhul elus aitab ka siinkohal iseenda tundmine. Kui kehale tekib uus, teistest hoopis erinev sünnimärk või kui olemasolev sünnimärk hakkab ühel hetkel kasvama või veritsema tasub sellega nahaarsti juurde pöörduda. Kõige tähtsam on iseenda suhtes tähelepanelik olla. Teiste pilkude püüdmine kauni päevitunud jumega või „kogu raha eest” päevitamine nädalasel soojamaareisil võib hiljem kurvalt kätte maksta. Seda põhjusel, et süütust sünnimärgist võib saada hilisel avastamisel justkui laetud relv, mis on teie kehas ja mille eest arstid teid kaitsta ei suuda. Ja tegemist ei ole sääsest elevandi tegemise või “vanade inimeste” haigusega. Melanoomi haigestub igal aastal just väga palju noori — neid, kel on terve elu veel ees, meri põlvini ja see üks — tavaline sünnimärk, mis tegelikult ei olegi nii tavaline või süütu.

Vähiravifond „Kingitud Elu” tõstatab oma esimeses heategevuskampaanias „…et matmine jääks mänguks” samuti just melanoomiteema. Oma kampaaniaga püüame veel kord rõhutada päikesekiirguse soodustavat mõju melanoomi tekkele, sest kordamine on tarkuse ema ja üks kord peab ju sellekohane info ka kirglike päikesekummardajateni jõudma. Samal ajal tahame viia inimesteni info kallite vähiravimite olemasolu kohta, mille ostmist haigekassa ei toeta. Kõnealuste ravimite hind ulatub mitmetesse tuhandetesse eurodesse ja enamus patsiente neid endale lubada ei saa. Oluline on toetada abivajajaid ja tagada neile see, mida nad haigusega võideldes enim vajavad — meelerahu. Selleks on meil vaja märgata ja toetada enda lähedasi, naabreid, kodupoe müüjatädi või iga hommikust postiljoni, ning toetada neid samu inimesi võitluses vähiga. Ühe võimaluse selleks pakub vähiravifond „Kingitud Elu”.