“Peavalud, sealhulgas migreen, on oma olemuselt ühesugused nii meestel kui ka naistel,” ütleb dr Toomsoo. “Välja arvatud mõistagi menstruatsiooniga seotud peavalud, mis on omased paljudele naistele.”

Menstruaaltsükliga võivad olla seotud kõik erinevad peavalutüübid — pingepeavalud, migreenid jne — mistahes peavalud menstruatsiooni ajal: “Need on siiski juhuslikuma esinemisega — mõnikord on, mõnikord mitte, sõltuvalt olukorrast ja üldisest seisundist.” Neist aga eristub n-ö puhas menstruaalmigreen: “See on selge migreen oma tavapäraste tunnustega, mis tekib ainult ja vahetult enne mensest. Selles ongi erinevus,” selgitab neuroloog.

Kodutohtri jaanuarikuu teemad:
* Testi oma energiat ja avasta peidetud energiavarud

* Kas melatoniin aitab uinuda?

* Hüpnoos: rännak oma meeltes

* Kuidas töö, nõnda vähirisk

* Skalpelliga ja skalpellita ihu kallal

* Immuunsüsteem — keha nähtamatu kaitsja

* Põrgulik peavalu, naiselikud hormoonid

* Põnn jälle haige!

* Rahutu põie rahustuseks

* Lipitud-lapitud rikas kapsas

* Söö end tervemaks

On leitud, et menstruaalmigreenid on pikema kuluga. “Kui tavaliselt kestab migreeniatakk kuni kaks tundi, siis menstruaalmigreen võib väldata tunde, isegi terve päeva.”

Mis aga menstruaalmigreeni põhjustab? “Ikka kõige põhilisem, mis kaht sugupoolt eristab — hormoonid,” vastab dr Toomsoo. Tõsi, ei ole leitud veel ühest seletust, millised hormoonid nimelt on migreeni esilekutsujate seas domineerivad — kas naise kehas toodetud östrogeenid või meessuguhormoonid gestageenid. Enne menstruatsiooni algust langeb östrogeenide tase naise organismis, seevastu gestageenide tase jääb kõrgemaks. On püütud selgusele jõuda, kummad neist konkreetselt peavaluhooge provotseerivad. “Ent on jõutud järeldusele, et migreeni tekkes mängivad rolli põhiliselt östrogeenid.”

Reageerime erinevalt

Kui östrogeen on hormoon, mis on meie naiselikkuse aluseks, siis miks ei teki kõikidel naistel menstruaalmigreeni? Me kõik kogeme ju tsükli vältel nii hormoontaseme tõuse kui ka langusi?

“Iga organism on individuaalne,” ütleb dr Toomsoo. “Mis puutub migreeni, siis on täheldatud, et menstruaalmigreeni all kannatavatel naistel ei ole mitte ebanormaalselt suur hormoonitaseme kõikumine, vaid peavaluhood on neil seotud kesknärvisüsteemi tavalisest erineva reageerimisega hormoontaseme kõikumistele. Seda põhjustab aju ja östrogeeniretseptorite suurem tundlikkus hüpotaalamuses. Ehk lihtsamalt väljendudes, need, kelle retseptorid on naissuguhormooni suhtes tundlikumad, saavad menstruaalmigreeni. Need, kelle retseptorid östrogeenile liiga ägedalt ei reageeri, ei saa.”

Puhast menstruaalmigreeni kogevad hinnanguliselt 10-15% migreeni all kannatavatest naistest.

On teada, et migreen on reeglina kaaslane terveks eluks, ägenedes aeg-ajalt sagedamateks perioodideks ja raugedes mõnikord pikematel vaheaegadel. Ent menstruaalmigreen on otseselt seotud naise menstruaaltsükliga, vallandudes reeglina ajavahemikus kaks päeva enne mensese algust kuni kolm esimest veritsuse päeva — seega on see fertiilses eas naise tervisehäire.

Kas menstruaalmigreen on pärilik? Kas ka rasedatel esineb sellist peavalu? Kuidas menstruaalmigreeni ravida ja kas sellest on võimalik täielikult vabaneda, loe edasi Kodutohtri jaanuarikuu numbrist.