Tedretähnid, sünnimärgid, pigmendilaigud

Pruun tähn nahal võib vahel olla hoopis ennast ära maskeerinud nahavähk. Sellepärast on väga oluline oma pigmenteeritud nahakaunistusi jälgida ja pöörduda kohe arsti poole, kui mõni neist muudab oma kuju, tekstuuri, suurust või värvi.

Kuiv nahk

Kuiv ja kestendama kippuv nahk võib viidata kilpnäärme vaegtalitlusele. Kui täheldad samal ajal ka oma juuste ja kulmude hõrenemist, lase ennast kontrollida.

Ebaühtlane värvus

Pruunikashallid nahapaksendid või laigud, mis tavaliselt esinevad kaela piirkonnas, kaenlaaukudes ja kubemes, võivad viidata diabeedile.

Paistes silmad ja silmaalused kotid

Paistes silmad ja silmaümbrused ei pruugi tähendada ainult seda, et sa pole piisavalt maganud. Naatriumirikkad toidud ja mõned dieedid mõjuvad nii, et organism hakkab vett varuma, muuhulgas silmade alla. Kroonilised allergiad võivad samuti silmadele halvasti mõjuda, tekitades paistetust ja sinakat värvust.

Üksikud punnid või akne lõual ja lõuajoonel

See võib olla märk hormonaaltasakaalu häiretest su kehas — tegemist võib olla näiteks polütsüstiliste munasarjade sündroomiga. Kui märkad ka liigset karvakasvu oma põskedel, lõual või rindadel, mine naistearsti juurde kontrolli.

Punetus, lööbed, karedad laigud

Veresoonelaiendid ehk katkiste kapillaaride võrgustik näol võib olla põhjustatud liigsest päikese käes olemisest, geenidest või alkoholiga liialdamisest. Pidev punetus võib olla ka rosaatsea varajane tunnus.

Kollakas nahk

Kui su nahal on kollakas varjund, mis on kõige paremini märgatav peopesadel ja jalataldadel, võib see olla hüpotüreoos ehk kilpnäärme alatalitlus. Kollast värvust põhjustab beeta-karoteen, sest näärme alatalitluse põhjusel ei omasta organism enam hästi vitamiine.

Nahaalused muhud

Muhud naha all võivad olla reumatoidartriidi tunnus. Kui täheldad veel, et su nahk on muutunud õhemaks, käeselgadel peaaegu läbipaistvaks, siis pöördu kindlasti arsti poole.

Allikas: She Knows

Loe lisaks: