HALB HINGEÕHK: probleemid maksaga

Kui sa kannad oma suuhügieeni eest korralikult hoolt — pesed regulaarselt hambaid ja keelt, kasutad hambaniiti ning suuvett — siis võib halb hingeõhk olla märgiks haigusest kuskil mujal sinu kehas. Näiteks võib see märku anda kõhu- ja seedeprobleemidest või maksahaigusest. Eriti tõenäoline on see siis, kui sul on kombeks palju alkoholi juua.

KOLLASED HAMBAD: ravimid

Paljusid ravimeid seostatakse hammase kollakaks muutumisega. Näiteks võivad seda põhjustada antibiootikumid, mida akne raviks kasutatakse või kõrgvererõhku ravivad tabletid. Räägi oma hambaarstiga, mida te koos ette võtta saaksite. Valgendavad hambapastad kahjuks eemaldavad ainult pindmised plekid ning ei muuda hammaste tegelikku värvi.

SUUKUIVUS: suhkruhaigus

Suukuivuse puhul ei tasu kohe häirekella lööma hakata. See võib olla põhjustatud nii dehüdratsioonist kui ka eelmisel õhtul pikaleläinud peost. Kui aga sa tunned, et su suus oleks kogu aeg justkui süljest puudus, siis võib olla see viide suhkruhaigusele. Kui sul on probleeme ka nägemisega ning surisevate käte või jalgadega, siis pöördu oma perearsti poole.

HAAVANDID: suuvähk

Kui su suus olev haav ei parane paari nädala jooksul, siis peaksid kindlasti oma arsti poole pöörduma. Suuhaavandid on täiesti loomulik nähtus ning need ei viita kohe kindlasti alati millelegi tõsisemale. Kui aga su probleem kiiresti lahendust ei leia, siis on targem aeg arstivisiidiks kirja panna.

VERITSEVAD IGEMED: igemepõletik

Arvatakse, et igemeprobleemid kimbutavad enamat kui poolt tervest inimkonnast. Kui su igemed kipuva hammaste pesemise ajal või pärast seda veritsema, siis võib see olla märguanne tekkinud igemepõletikust. Ravimata jätmisel võib see edasi levida ning hakata mõjutama kudesid, mis su hambaid omal kohal hoiavad.

KULUNUD HAMBAD: stress

Öine hammasteragistamine võib olla märk sellest, et oled vaimselt täiesti kurnatud ning sind on psühholoogiline stress piinama hakanud. Õnneks oskavad hambaarstid seda märgata ja vajadusel ka nõu anda. Tasub igaks juhuks aeg kirja panna!

Allikas: Daily Mail

Loe kindlasti veel: