Enne magamaminekut rahune

Kerge öelda, raske teha, muidugi, aga lihtne tõde on see, et suur osa unehäireid on seotud stressiga. Lihtsalt öeldes ei saa sa uinuda, sest oled stressis ja muretsed mitmete asjade pärast.
Tänapäeval on stress enamiku jaoks lihtsalt vältimatu ja sellel on meie elule väga halb mõju. Võib-olla sa ei teadnud seda, kuid lisaks muudele probleemidele võib stress tekitada ka uneprobleeme. Enamasti on selle põhjuseks mured ja mõtted, mis enne uinumist pähe tulevad ega lase sul rahulikult unne suikuda.

Stressiga ei ole lihtne toime tulla, kuid on tehnikaid, mis peaksid seda leevendada ja seega aitama lihtsamini uinuda. Võid proovida mediteerimist, mis on suurepärane viis pea mõtetest puhastamiseks enne uinumist. Kui sa ei tea, kust alustada, võid laadida oma nutitelefoni meditatsiooniäpi juhistega, milles õpetatakse, kuidas mediteerida.

Teine võimalus on proovida kuulata rahulikku, lõõgastavat muusikat või pidada iseendaga maha mõnus vestlus ja keskenduda tõsiasjale, et probleemid on hommikul ikka alles, nii et saad nendega jälle tegeleda, kui üles ärkad.

Hoidu harjumustest, mis ei lase sul magama jääda

Sa juba tead, et kui jood hilisel pärastlõunal kohvi, võib see sind kauem ärkvel hoida kui tahaksid, kuid kohv võib uinumist takistada isegi siis, kui jood seda varem. Lisaks kohvile on mitu muud harjumust, mis võivad und mõjutada — harjumusi, mida sa poleks uneski probleemiks pidanud.
Põhjus, miks kohv ei lase magada, on lihtne: kohv sisaldab kofeiini, mis on tuntud stimulaator, ja üks põhjusi, miks me seda jooki nii väga armastame, on just see, et see hoiab vajaduse korral ärkvel.

Ka valgus on üks une kvaliteedi oluline tegur. Uuringud näitavad, et mobiiltelefonidest ja tahvelarvutitest tulev valgus võib und tugevasti mõjutada ning olgem ausad: enamikul meist on tekkinud harjumus näppida viimase asjana enne magamaminekut oma nutitelefoni.

Vähene liikumine on veel üks harjumus, mis võib und ja üldisemalt tervist oluliselt halvendada. Selle alusmehhanismid ei ole päris selged, kuid uuringud on näidanud, et sportimine võib nii vähendada uinumiseks kuluvat aega kui ka parandada une kvaliteeti.

Kofeiinist tasuks kindlasti hoiduda, kui tahad oma und parandada. Et kohv ei hoiaks sind ärkvel, kui sa seda ei soovi, ära joo rohkem kui 1–2 tassi päevas ja ära joo kohvi või teisi kofeiini sisaldavaid jooke vähem kui kuus tundi enne uneaega. Teisest küljest võiksid proovida suure trüptofaanisisaldusega toiduaineid. Trüptofaan parandab teadupärast und. Trüptofaani leidub kirssides, kirsimahlas, kõrvitsaseemnetes, piimas ja jogurtis või suure glükeemilise indeksiga toiduainetes.

Lisaks peaksid hoiduma enne uinumist ka mis tahes valgusest: ära kasuta voodis mobiiltelefoni või tahvelarvutit, ära vaata telerit ja magamistoa lugemislambi valgus olgu sume. Samuti liigu päeva jooksul võimalikult palju või tee trenni. See aitab magama jääda ja parandab üldist tervist.

Jää magama ja maga

Paljudel inimestel ei ole raske uinuda, kuid nad ärkavad öösiti üles ega saa enam magama jääda. See on sama suur probleem kui õhtused uinumisraskused, kuid ka sellele murele on lahendus.

Öisel ärkamisel on palju põhjusi ja probleemi lahendamise esimene samm on selle kindlakstegemine. Sageli juhtub, et inimene ärkab keset ööd üles, sest peab pissil käima. Mõni jääb pärast seda kohe uuesti magama, teiste jaoks on see aga keerulisem.

Öise ärkamise tavaline põhjus on ka liigne palavus või külmatunne, samuti müra ja valgus.
Magamistoas peaksid olema magamiseks ideaalsed tingimused: temperatuur ei tohiks olla üle 20 °C. See on hea une jaoks optimaalne temperatuur. Kui oled hiline ärkaja, kata aknad kardinatega, et hommikupäike su und ei segaks, ja kui elad mürarikkas kohas, kasuta kõrvatroppe, et vaikust nautida.

Kui sinu peamine probleem on öine tualetiskäimine, proovi juua enne magamaminekut vähem vedelikku. Joogil kulub organismi läbimiseks umbes 60–90 minutit, seega peaks joomise piiramine vähemalt kaks tundi enne uneaega selle probleemi lahendama.

Sinust võib saada professionaalne magaja

Kui sina oled üks neist inimestest, kes eelistab lõunani magada ja kasutab igat vaba hetke silma kinni panemiseks, siis leidsime sulle unistuste töö: magad ja saad palka! Nimelt palkab magamistoatoodete bränd Dormeo rahvusvaheliseks unepäevaks enda poodidesse professionaalse magaja.

Magamisproff pole mingi suvaline unimüts, kes loengus rahulikult sliipi paneb või kontoris vargsi uinub. Professionaalne magaja pole laiskloom, luuser ega juhutukkuja, vaid sihikindel tüüp, kes magamist lihtsalt üle kõige armastab — keegi, kes tunneb, et magamine on maailma mõnusaim tegevus ega kõhkle tervet päeva selle alla panemast.

Ära maga maha unistuste unevõimalust!