“Kõige rohkem esineb kubemesonga meestel. Naistel tuleb kubemesonga harvem ette, neil võib aga raseduse kandmise ajal kõhuseinale avalduvast survest tekkida nabasong. Veel tuleb ette armisonga, reiesonga ja diafragma- ehk vahelihasesonga,” ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla 1. kirurgiaosakonna üldkirurg URMO JOHANSON.

Miks mõni mees saab songa, teine sama rasket tööd tegev mees mitte?

Song tekib nn nõrkades kohtades, mille määrab iga inimese sidekoe nõrkus või tugevus, mis omakorda on pärilik. See ei tähenda, et kõigil järeltulijatel, kelle isal või emal song esines, tekib see samuti.

Peamine põhjus on raskuste tõstmine, mille tulemusel kõhuõõne siserõhk tõuseb, nõrga sidekoega inimestel tekib sel juhul song kergemini.

Patsient kurdab näiteks, et nii kui ta selle palgijõmaka püsti sai, käis kubemes valusähvakas ja tundus, et sinna on justkui midagi juurde tulnud. See, mis sinna “juurde tuli”, on väljavõlvunud kühmuna kubemes ka nähtav ja kombatav.

Inimesed ütlevad tavaliselt sel puhul, et “sooled käivad kubemes.”

Missugune sool seal käib?

Songakoti sisuks on kõige sagedamini kõhusisene rasvkude — rasvik, sooltest tavaliselt peensoolelingud, harvem jämesool ja pimesool ehk ussripik. Kui soolt songakotti palju koguneb või songa värat on kitsas, võib sool songakotti pitsuda ja toit enam takistuse tõttu edasi ei lähe. Tekib soolesulgus.

Kui asi nii kaugele jõudnud, on songakoti katsumine väga valus, song ei vaju kõhtu tagasi nagu tavaliselt, tekib oksendamine, gaasid ei välju, kõht puhitub ja valutab. Niisugusel juhul on ainult üks tee: kiiresti kirurgi juurde! Halvemal juhul võib pikaajalisem songa pitsumine viia pitsunud sooleosa kärbumiseni.

Millest tekib song vastsündinul?

Poisslapsel tekib emaüsas song seepärast, et loote arengu käigus, kui munandid laskuvad mööda kubemekanalit alla, võib munandikotti tulla ka kõhukelme volt. Häire diagnoositakse vahetult pärast sündi ja opereeritakse kaheaastaselt. Ka on vastsündinutel võimalik nabaväädi- ja vahelihasong.

Omaaegsetel põllumeestel, kel tuli raskeid viljakotte kuivatisse sikutada, esines songa sageli. Kubemesonga tõstsid nad hobuse päitserihma abil üles ja töö käis edasi.

Ka tänapäeval toestatakse songakott songavöö (või rihma) abil, et see tööd tehes kõhuõõnest välja ei tuleks. Pitsumisoht jääb sel puhul tublisti väiksemaks ja tavaliselt saab kergemat kehalist tööd edasi teha.

Enamasti kasutavad songavööd eakamad inimesed, kelle operatiivne ravirisk võib südame- või mõne muu haiguse tõttu kõrge olla. Songavöösid valmistatakse vastavalt kliendi mõõtmetele ja neid saab tellida meditsiinitarvikuid müüvatest kauplustest.

Kui sageli esineb nabasonga?

Nabasonga esineb märksa harvem kui kubemesonga. Enamasti on nabasong probleemiks ülekaalulistel naistel. Nabas on palpeeritav muna, mis sageli ei ole kõhuõõnde tagasi lükatav, kuid valu ei põhjusta. Siis on tegemist nn fikseerunud songaga. Nabasong võib pitsuda, seetõttu on soovitav operatiivne ravi. Operatsioonieelsel perioodil võib kanda ümber kõhu bandaaži.

Reie- ja vahelihasesong?

Reiesong väljub kubemekanali alt reie ülemisse ossa, tavaliselt koos reieveeni ja arteriga. Kaebuseks on valu, ebamugavustunne, raviks operatsioon. Esineb ka pitsumise oht.

Harv ei ole ka söögitorulahi-song. Söögitoru asub ülevalpool vahelihast, magu allpool. Kui vahelihase ava ehk lahi, mida söögitoru läbib, on liiga suur, sopistub osa magu läbi avause rindkereõõnde. Põhjuseks ülekaal, kõhu siserõhu tõus, pingutused.

Patsiendi peamine kaebus on kõrvetised. Sel juhul saab päris hästi leevendust ravimitest, kuid tõsisemate kaebuste tekkel on soovitav operatsioon.

Mis on armisong?

Armisong tekib pärast kõhuõõne operatsiooni armi piirkonda. Tekkepõhjuseid võib olla mitmeid, sagedasem patsiendipoolne põhjus on operatsiooni järel valesti valitud režiim.

Armisongad võivad olla väga erineva suurusega, sõltuvalt eelnenud operatsioonist. Operatsioonil taastatakse kõhu eessein kas oma kudesid või spetsiaalset sünteetilist võrku kasutades. Võrk kasvab oma kudedega läbi ja moodustub uus vastupidav kõhusein. Sarnaselt kasutatakse võrkmaterjali ka kubeme- ja nabasonga operatsioonidel.

Kas songaoperatsioon on patsiendile raske?

See oleneb songa asukohast ja sellest, kas tuleb teha erakorraline või plaaniline lõikus. Meie haiglas kasutame songaoperatsioonil kõige sagedamini spinaalanesteesiat ehk seljasüsti. Seljasüsti mõju ajal ei ole inimene narkoosis, vaid ärkvel ja kuuleb ning näeb ümbritsevat (küll mitte operatsiooni) ja võib arstidega vestelda. Tundetu on aga kogu keha altpoolt naba, ka jalgu ei saa liigutada.

Patsienti, kes operatsiooni ajal ärkvel olla ei taha, opereerime üldnarkoosis. Võimalik on kubemesonga ja nabasonga opereerida ka kohalikku tuimestust kasutades.

Kubemesonga operatsioon keskmiselt üle tunni ei kesta. Haige tuleb sisse operatsioonipäeval, kaugel elavad haiged võivad päev varem haiglasse tulla. Operatsioonile järgneval või vahel ka samal päeval saab patsient juba koju minna.

Kui kaua võtab aega operatsioonist taastumine?

Pärast operatsiooni peaks nelja-viie nädala jooksul suuremate raskuste tõstmisest hoiduma. Väikeste raskuste tõstmine, mis valu ei põhjusta, on lubatud. Üldiselt takistab haavavalu ise ennast vigastamast. Kindlasti peaks olema aktiivne, liikuma. Tööle asumine sõltub töö iseloomust ja patsiendi enesetundest.

Millal saadab perearst patsiendi kirurgi vastuvõtule?

See sõltub perearstist, aga arvan, et kirurgile võiks näidata songa igal juhul. Enamasti on nii kubemesonga kui kõhu eesseina songa puhul soovitav ja ainsana tervendav operatiivne ravi. Operatiivse ravi vajalikkuse otsustab kirurg.

Teil oli täna polikliinikus vastuvõtt. Kas oli ka songakaebusega patsiente?

Vastuvõtul käis muuhulgas neli kubemesongaga meespatsienti, kelle ma plaaniliseks operatsiooniks järjekorda panin. Mehed olid keskealised ja nooremad füüsilise töö tegijad.