Terviseorganisatsioonid soovitavad alustada lapsele kalamaksaõlis sisalduva D-vitamiini andmisega juba alates neljandast elunädalast. Samuti on oluline oomega-3 rasvhapete tarvitamine raseduse viimasel trimestril ja imetamise ajal, kuna need soodustavad lapse aju ja silmade arengut, ema paremat rasedusaegset tervist ja vähendavad enneaegse sünnituse riski. Norra lastearst Hellandi uuring kinnitas, et oomega-3 rasvhapete lisamine naise toidule raseduse ja imetamise ajal annab positiivse efekti lapse hilisemale vaimsele arengule – õppimis- ja keskendumisvõimele. Kalamaksaõli kasutanud emade lastel oli 4% kõrgem IQ tase, võrreldes taimeõli kasutanud emade lastega.

Vastavalt Eesti Toitumis-ja liikumissoovitustele on oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete omavaheline suhe 2:1, kuid meie tarbitavas toidus on see suhe umbes 20:1. Oomega-6-rasvhapete rohkus toidus viitab mitmete haiguste riski kasvule, näiteks aterosklerootilisele südamehaigusele, osteoporoosile, astmale, äkksurmale, ekseemidele. Seetõttu on oluline suurendada just oomega-3 rasvhapete tarbimist. (www.toitumine.ee; www.terviseinfo.ee).

Tihtilugu me ei seosta paljude sümptomite ilmnemist oomega- 3 puudulikkusega ja seda just seetõttu, et need sümptomid on omased ka mõnele teisele haigusele. Esimesed märgid, mis viitavad rasvhapete puudulikkusele on kuiv nahk ja juuksed, rabedad ja kergesti murduvad küüned, väikesed karedad laigud nahal, kõõm, kesine mälu ja keskendumisvõime, silmade kuivus ja sügelus, meeleolukõikumised, halvenenud unekvaliteet, liigesevalu

Oomega-3 allikad

Parimaks oomega-3 allikaks on rasvased kalad nagu makrell, sardiin, lõhe, heeringas, tuunikala. Kuna meie toidulauale ei satu kala piisavalt tihti, et kätte saada vajalik kogus kasulikke rasvhappeid, on väga heaks alternatiiviks kalamaksaõli toidulisandid. Kalamaksaõli sisaldab lisaks oomega-3 rasvhapetele ka rasvlahustuvaid A ja D3 vitamiine, millest viimase puudus on hiljutiste uuringute kohaselt väga suurel hulgal eestlastel.

.

Apteegist oomega-3 toidulisandi valimisel peaks pöörama tähelepanu oomega-3 rasvhapete (EPA ja DHA) ja kalaõli sisaldusele, sest oomega-3 kogus ei ole samaväärne pakendil mainitud kalaõli kogusega.
Parima kvaliteediga Möller’s kalaõli ja kalamaksaõli tooted sisaldavad optimaalses koguses oomega-3 rasvhappeid. Möllerśi tootevalik on väga suur, kalamaksaõli on saadaval nii vedelal kujul kui ka kapslite näol. Eraldi on mõeldud ka lastele, kelle jaoks on loodus Möllerś Junior puuvilja ja tsitrusemaitselised geelist kalakesed, et tarbimine oleks mängulisem ja maitsvam.

www.mollers.ee
Möllerś - Tervele kehale, terveks eluks!

Jaga
Kommentaarid