Mõnda aega arvasid teadlased, et inimestel, kelle organism ei suuda HI-viirust kontrollida, on liiga vähe viirusega võitlevaid valgeid vereliblesid CD8+ T. Uus uuring näitas, et vahe ei ole mitte nende rakkude arvus, vaid kvaliteedis: mõlemal grupil on ühepalju CD8+ T liblesid, ainult “nonprogressorite” omad funktsioneerivad paremini.

"Efektiivsete vaktsiinide väljatöötamiseks on oluline mõista, miks pikaajalised “nonprogressorid” suudavad HIV-i kontrollida," kommenteeris Ühendriikide Allergia ja Nakkushaiguste Instituudi (NIAD) direktor Anthony S. Fauci ajakirjas Nature Immunology (07.10.2002) avaldatud uuringut.

Selle asemel, et HI-viirust otseselt rünnata, pärsivad CD8+ T libled viiruse levikut sellega nakatatud immuunsussüsteemi rakkude tapmisega.

"Me oleme juba mõnda aega teadnud, et ka patsientidel, kes ei suuda HI-viirust kontrollida, on suurel arvul CD8+ T liblesid," ütles üks uuringu autoreid Mark Connors. Uuringu väärtus seisneb tema sõnul selles, et see näitab nende rakkude erinevat käitumist. Uuringu autorid pakkusid välja ka mehhanismi, millega CD8+ T rakud kontrollivad HI-viirust.

Dr. Connors ja ta kolleegid jälgisid 40 viirusega nakatunud inimese Immuunsusüsteemi. Neist umbes 15 olid “nonprogressorid”, kes on suutnud viirust ilma ravita kuni 20 aastat kontrolli all hoida. Liblede arvus mingit vahet ei leitud, küll aga avastasid teadlased, et “nonprogressorite” vererakud pooldusid ja paljunesid paremini ning tekitasid ka suuremas koguses perforiini-nimelist molekuli, mis aitab neil viirusega nakatatud rakke tappa.

"Uuringus kasutatud uus tehnoloogia võimaldas meil näha kahe uurimisgrupi CD8+ T rakkude funktsionaalset erinevust," ütles üks uuringu autoritest Stephen Migueles. "Nende inimeste CD8+ T rakud, kes ei suuda viirust kontrollida, olid säilitanud vaid piiratud pooldumis- ja perforiini tootmise võime."

See avastus on eriti oluline HI-viiruse vaktsiini väljatöötamise seisukohalt, ütles dr. Connors, kuna paljud vaktsiinid tuginevad CD8+ T stimuleerimisele. Avastus võib viia preventatiivse vaktsiini loomiseni, mis aitab vältida halvasti toimivate CD8+ T rakkude tekkimist. Ka võib see uuring aidata toota terapeutilisi vaktsiine, mis aitavad parandada CD8+ T rakkude funktsioneerimist.