Niisiis ükskõik milline ka pole su isiklik teooria, kuidas rasedus on mõjutanud ainevahetust või seda, kuidas ja kuhu keha rasva kogub — faktiks jääb, et sa oled paks, sest sööd liiga palju.

Veelgi enam: rinnaga toitmine põletab päevas umbes 500 kalorit. Nii et imetavatel emadel on veelgi vähem, millega oma liigseid pekke välja vabandada, kirjutab Daily Mail. Paljud naised leiavad raseduses ettekäände süüa rohkem kui muidu. Esimestel raseduskuuldel vajab keha aga lisaks piltlikult öeldes vaid klaasi piima ja tükki puuvilja.

Rasva kipub kogunema ka värsketel issidel. Enne abielu on paljud mehed sportlikud, kuid abielu muudab nad paikseks ja — istuvaks.

Kui naine püüabki perekonnas tervislikumaid toitumisharjumusi juurutada, on mehed sellele sageli vastu. Mehed tahavad ikka käigu pealt süüa, saia ja kokakoolat.

Ülekaal, nagu hästi teada, suurendab aga paljude haiguste riski — osteoartriidist diabeedi ja südamehaigusteni. Rasedus tähendab kehale suurt stressi, kuid vähemalt üks hirm on osutunud põhjendamatuks: see ei lõhu kaltsiumipuuduse tõttu hambaid. See on üksnes alusetu kuulujutt. Kui kaltsium on kord hambas, ei saa see sealt enam välja.

See aga ei tähenda, et rasedus hambaid ei kahjusta. Enamikul meist on kerge igemepõletik. Rasedusaegsete hormonaalsete muutuste mõjul võib see süveneda. Esimene igemepõletiku märk on veritsevad igemed. Kui seda ei ravita, hakkavad hambad loksuma ja kukuvad välja. Vanasti, kui hambaravi polnud kättesaadav, tähendas laste saamine paljudele naistele hambutuks jäämist.

Miks emme ja issi segast panevad?

Need, kes pole lapsevanemad, ei suuda iial mõista väsimust, mis valdab ema ja isa beebi esimesel eluaastal. Emme ja issi tunnevad ennast lausa oimetuna, ja käituvadki samamoodi. Teadlaste sõnul mõjutab unepuudus ajukoore eesmist osa. See aga on seotud meie kõne- ja arutlusvõimega.

Liiga vähe maganud inimesel on raskusi ülesannetega, mis nõuavad sõnakasutust. Teisisõnu rääkimisega. Kas oled püüdnud alustada vestlust noore ema või isaga? Nad räägivad ju peamiselt oma beebist, aga mitte sellepärast, et laps on saanud neile kinnismõtteks. Nad lihtsalt ei ole võimelised millestki keerukamast mõtlema.

Unepuudus ei muuda meid mitte ainult väsinuks. Teadlased seostavad seda üha sagedamini ka survega immuunsüsteemile. Just sellepärast nakkab laste sõimest või aiast kaasatoodud köha ja nohu sageli ka vanematele.