Hammas tuikab

Mis see võib olla: kaaries

Arst, kelle poole pöörduda: loomulikult hambaarst

Kuna hammas ei oska rääkida, siis püüab see oma väikesele probleemile sellisel moel tähelepanu tõmmata. Seni veel üpris taktitundeliselt. Kui aga probleem suureks saab ning hamba kurtmine enam magada ei lase, siis lähete niikuinii arsti juurde. Õigemini tormate. Ja on hea, kui sellel hetkel on olemas koht, kuhu tormata.

Veri hambaharjal
Mis see võib olla: parodontoos
Arst, kelle poole pöörduda: hambaarst

Kui see haigus ravimata jääb, hakkavad hambad liikuma ning üksteise järel välja kukkuma. Kui palju aga maksavad valehambad?! Sellise raha eest võib juba terve pere kogu elu jooksul kasutada parimat ravihambapastat. Muide, võimalik on ka, et igemed veritsevad hoopis teistel põhjustel - kas on hambaharja valik ebaõnnestunud või pingutate hambaid pestes üle.

Ärkate öösel kõhuvalu pärast
Mis see võib olla: haavandtõbi
Arst, kelle poole pöörduda: gastroenteroloog

Valud ülakõhu piirkonnas (seal, kus tavaliselt näpistab nälg), mis kaovad pärast külmiku ründamist, on tavaliselt haavandtõve varased sümptomid. Need võivad muutumatutena püsida aastaid. Ometi võib haigus ägeneda kõige ebasobivamal momendil. Näiteks - päikeselise mere ääres… Siis on vajalik kiire arstiabi.

Piinab pidev janu
Mis see võib olla: suhkruhaigus
Arst, kelle poole pöörduda: endokrinoloog

Tänapäeval on see haigus ülejäänud mittenakkushaiguste seas levikult kolmandal kohal. Kuiv nahk ja pidev janu on selle esimesed sümptomid. Paraku ei lähe diabeet nii kergesti mööda nagu nohu, sellega tuleb elada aastaid. Mida varem probleemi avastate, seda vähem on tulevikus tüsistusi.

Südamepekslemine
Mis see võib olla: hüpertüreoos (kilpnäärme liigtalitus)
Arst: endokrinoloog

Arstivisiit on hädavajalik, kui tahhükardia (kiirenenud südametegevus) esineb koos pideva ärrituvuse, nutususe ning unetusega. Need kõik on kilpnäärme kõrgenenud talituse sümptomid. Selle haiguse puhul on päevitamine kategooriliselt keelatud.

Pidev unisus
Mis see võib olla: hüpotüreoos
Arst: endokrinoloog

Kilpnäärme alatalituse korral ei avaldu täpselt piiritletud ilminguid, eriti haiguse kerge vormi puhul. Avastatakse see uuringute käigus ning ravi on kiire ja lihtne. Tervenemisel kaob unisus ning nõrkus, nahk pole enam nii kuiv ning elugi tundub meeldivam. Kuigi võib olla üsna tõenäoline, et tegu polegi hüpotüreoosiga, vaid vajatakse lihtsalt täisväärtuslikku und.

Näib, et sünnimärk on suurenenud
Mis see võib olla: melanoom
Arst: onkodermatoloog

Melanoom on üks kõige ohtlikumatest halvaloomulistest kasvajatest, mis võib kaua märkamatuks jääda, seejärel aga ilmutada end lühikese aja jooksul. Reeglina areneb see kohas, kus leidub juba pigmendilaike. Et melanoomi kasvu peatada, tuleb selliseid sünnimärke pidevalt jälgida. Kui need sügelevad, on valulikud või nende kõrvale on ilmunud mingid arusaamatud vistrikud, tuleb viivitamatult arsti poole pöörduda.

Liigesed valutavad
Mis see võib olla: reumatoidartriit
Arst: reumatoloog

Ei, see pole veel vanadus. Vastupidi - see haigus on iseloomulik just noortele. Küpses eas lihtsalt makstakse nooruse vigade eest (hoolimatu suhtumine oma tervisesse). Naistel esineb see haigus kolm korda sagedamini kui meestel. Muide, liigesevalu võib tähendada veel teist, artriidiga suguluses olevat haigust - reumat. Viimast iseloomustab püüe mitte piirduda liigestega, vaid haarata oma hukutava toime alla ka teisi elundeid, kõige sagedamini südant. Ometi võib õigeaegset ravi alustades reumaga toime tulla.

Pakitsused alakõhus
Mis see võib olla: munasarjade krooniline põletik
Arst: günekoloog

Sageli kulgeb haigus märkamatult, andes endast teada vaid perioodilise pakitsusega ning väheste eritistega. Kui see ravimata jätta, moodustuvad munasarjades omalaadsed kokkukasvanud koed, mis võivad saada viljatuse põhjuseks. Kui aga valu alakõhus ilmub enne menstruatsiooni, siis on see vaid menstruatsioonieelne sümptom. Ometi peaks igal juhul arsti juurde minema.

Raskustunne nimmepiirkonnas
Mis see võib olla: krooniline neeruvaagnapõletik
Arst: uroloog

Arvatakse, et iga teine naine kannatab selle haiguse all. Selgete ilmingute puudumise tõttu ei panda selle kulgu tähelegi. Ometi võib pidev põletikuline protsess neerudes aja jooksul (40-50-ks eluaastaks) viia tõsiste tagajärgedeni - neerupuudulikkuseni. Igal juhul ei tasu oma tervisesse suhtuda kui loteriisse ja parem karta kui hiljem kahetseda.

Minestus
Mis see võib olla: aneemia
Arst: terapeut

Arsti juurde tuleb minna selleks, et saada õige diagnoos ja ravi. Enne polikliiniku külastamist peaks meelde tuletama, millal oli viimati menstruatsioon. Kui ei suuda meenutada, käige ära günekoloogi juures või tehke rasedustest. Võimalik, et ootate hoopis järeltulijat!

Midagi virvendab silme ees, ometi pole see mees
Mis see võib olla: kõrge vererõhk
Arst: terapeut

Mustad täpid silme ees, aga ka raskustunne kuklas ning peavalu, on reeglina kõrge vererõhu sümptomid. Teie eas? Selle peabki arst kindlaks tegema.

Ühest kõrvast ei kuule
Mis see võib olla: Kõrvavaigukorgi pundumine
. Arst: nina-kõrva-kurguarst

On tarvis kiiresti kõrvad läbi pesta. Ja see pole üldsegi naljaasi. Kui õigeaegselt jätta kuulmekäigud puhastamata, võib tõepoolest kurdiks jääda.

Süda valutab
Mis see võib olla: Lülisamba rinnaosa osteokondroos.
Arst: Kardioloog

On hädavajalik, et arst välistaks teised vähemvõimalikud põhjused. Pärast seda võib rahuliku südamega asuda spetsiaalsete lülisambaharjutuste kallale, kuna haigust pole võimalik millegi muuga ravida. Kasuks tuleb ka massaazh. Teate isegi - käed, eriti mehekäed tervendavad.

Tundub, et silmavalged on veidi kollakaks tõmbunud
Mis see võib olla: olete üle pingutanud porgandimahlaga
Arst: Terapeut

Kõigepealt tuleb välistada viirusliku hepatiidi võimalus, mis vahel kulgeb praktiliselt märkamatult (kerge nõrkus, isupuudus, väike temperatuur) ning läheb seejärel üle krooniliseks. Tulemus on maksa tsirroos. Kui arst midagi hullu ei avasta, võiks piirata porgandi ja selle mahla tarvitamist.

Karvakasv vales kohas
Mis see võib olla: hormonaalhäired
Arst: endokrinoloog

Suurenenud karvakasv naise kehal, kohtades, kus see pole ette nähtud, võib olla tingitud konstitutsiooni iseärasustest või mõningatest endokriinsetest haigestumistest. Millised need on, teab arst. Seepärast tuleb pöörduda tema poole probleemi välja selgitamiseks, eriti, kui taoline pikantne omadus on tekkinud üsna hiljuti või on viimasel ajal tugevnenud.Mõningad haigused, mis provotseerivad liigset karvakasu, võivad progresseeruda päikese käes viibimise ajal.

Hommikune näopaistetus
Mis see võib olla: glomerulonefriit
Arst: uroloog

Väga tõsine neeruhaigus, mis esineb sageli noortel naistel. Varases staadiumis annab sellest märku vaid näoturse koos kahvatu jumega. Jättes selle tähelepanuta, areneb haigus edasi pikka aega, kutsudes esile pöördumatuid muudatusi mitte ainult neerudes, vaid ka teistes organites. Kui selgub, et tegu pole neerudega, tuleb muuta oma eluviisi ning juua õhtuti vähem vedelikku.

Tahaks magusat
Mis see võib olla: kerge depressioon
Arst: armastatud mees

Nii nagu magus, soodustab ka hea seks rahulolutunde hormooni (endorfiini) ilmumist verre. Arvata võib, et just sellest on parasjagu puudus. Muide: valides shokolaadi ja seksi vahel, tuleks meeles pidada, et armumänguga tegeledes võib kogumise asemel 100-300-st kalorist hoopis vabaneda.

Tahaks kuud taevast…
Mis see võib olla: naiselik kapriis
Arst: kui leiate selle, andke ka teistele teada

Tõsisemalt samal teemal: 8 olulist tervisekontrolli protseduuri