Sügisel ja talvel ei ole Põhjamaade päikesest suurt abi. D-vitamiini saamiseks päikesest peaks sõitma Küprosest lõuna poole, kus päike paistab kõrgemalt kui 45 kraadi üle horisondi ning saadab maale UVB-kiiri, mis käivitavad D-vitamiini tootmise kehas.

Uuringud on näitanud, et praegu saab keskmine täiskasvanud põhjamaalane toidust 7 mikrogrammi D-vitamiini päevas. D-vitamiini puuduse all kannatavad just noored. D-vitamiini ületarbimist ei ole seni täheldatud. Liigne D-vitamiini tarbimine pika aja vältel põhjustab liigse kaltsiumikoguse veres, mis põhjustab kaltsiumi ladestumist neerudes ning neerupuudlikkust.

D-vitamiini saab organism päikesevalgusest, rasvasest kalast, munast ja lihast. Uute toitumissoovituste järgi peaksime sööma ka rohkem täisteratooteid, köögivilja, puuvilja ja marju, mis annaksid organismile rohkem vitamiine, mineraale, antioksüdante ja kiudaineid, kuid annavad kogusega võrreldes vähem energiat. See aitab kergemini ka inimestel tervislikku kehakaalu hoida ning vähendab diabeedi ning südame-veresoonkonna haiguste riske.

Soovitav on süüa rohkem kala, et keha saaks kasulikke rasvhappeid, D-vitamiini, joodi ja seleeni. Vähendama peaks aga soola ja suhkru tarbimist. Ehk vähem karastusjooke, maiustusi, jäätist, snäkke ja kooke.

Uutes toitumissoovitustes toonitatakse rasva ja süsivesikute valikut, mitte niivõrd kogust. Oluline on tervislik valik nagu rapsi- ja oliivõli, pehmed toidurasvad ning täisteratooted.
Soovitused põhinevad Põhjamaade sadade teadlaste poolt tehtud uuringutel. Viimane toitumissoovituste muutmine toimus 2004. aastal. Soovitused saavad Põhjamaade toitumissoovituste aluseks.

Allikas: TT.se