Apteegist küsitakse silmavitamiine järjest enam pinges ja väsinud silmadele, kuid samuti suunavad silmaarstid inimese apteeki ka tõsisemate murede korral — näiteks kui silma põhjas on juba toimunud muutusi või on probleeme silmanärviga. „Tõepoolest, sagedamini satuvad apteeki silmavitamiinide kohta uurima inimesed, kes on juba varasemalt silmaarstiga nõu pidanud,“ rääkis Apotheka apteeker Merle Niglas.

Suvel kahjustab silma kõige enam ere päike. „Seetõttu on kõige tähtsam kanda kvaliteetseid päikeseprille, päikesekiirgus on peamine silma põhja kahjustav faktor,“ rääkis Niglas. „Aga olenemata aastaajast on teine tõsine probleem meie igapäevane elu, kus vaatame liiga palju ja pidevalt erinevaid ekraane, mis hoiab silma pidevalt pinges ega lase lõõgastuda,“ tõdes ta. Silma heaks on vaja eeskätt pidada pause ja vaadata sagedamini kaugusesse. Üldreegel ütleb, et 45 minutile lähitööle peab järgnema 15 minutit puhkust. See puhkuse osa ei ole oluline mitte ainult silmade aspektist, vaid terve organism vajab virgutust! Arvutiga töötamise, televiisori vaatamise ja telefonist lugemisega ei kaasne vaid väsinud silm, vaid ka kuiv silm, mistõttu niisutamine on tõsisematest probleemidest hoidumiseks hädavajalik.

Kõik silmavitamiinid sisaldavad luteiini, zeaksantiini, tsinki, seleeni ja E- ja C-vitamiini. Eriti olulised on luteiin ja zeaksantiin, mis toimivad looduslike päikeseprillidena, kaitstes silma kahjuliku ultraviolettkiirguse eest ja aeglustades kollatähni kärbumist. Samuti aitavad nad säilitada head nägemist, eeskätt hämaras.

Viimaste aastate trendina sisaldavad uuemad vitamiinid oomega-3 rasvahappeid, mis aitavad eeskätt kaitsta silma võrkkesta. „Multivitamiine valides on alati kasulik lähtuda sellest, millises vitamiinis on vähem komponente, aga kogused on suuremad. Oomega-3 headus ei piirdu silmadega, vaid on hea kogu organismile,“ sõnas Niglas.

Samuti on teada mustika hea mõju silmadele. Loomulikult on kõige mõnusam enda korjatud mustikaid süüa, kuid neile, kes metsa marjule minna ei saa, on olemas ka mustikaekstraktiga vitamiinid.

Silmavitamiine tuleb võtta paar korda aastas kahe-kolme kuu jooksul. Üleöö efekt kindlasti ei avaldu. Kui inimene tarvitab väga mitmeid erinevaid vitamiine, on mõistlik enne uue lisandumist kogused apteekriga koos üle vaadata. „Üldiselt ei võta keegi nii palju vitamiine, et koostoime toksilise reaktsiooni annaks, kuid kindluse mõttes tasub veenduda, et annused on sobilikud,“ sõnas ta. Ravimitega silmavitamiin koostoimet ei tekita.

Organism on tervik ja seetõttu tuleb ka silmade heaks samuti palju liikuda ja mitmekesiselt toituda. Suvel on selleks ka suurepärased võimalused — lähiümbruse terviserajad ja kodumaised värsked juur- ja puuviljad.