• Jõhvikad on vitamiinirikkad, sisaldades palju C-vitamiini, B1-, B2- ja B3-vitamiine ja beetakaroteeni, millest tehakse A-vitamiini; mineraalainetest leidub jõhvikas eelkõige kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit ja fosfaati.
  • Värsked, veega ülevalatult purki pandud või külmutatud marjad, aga ka mahl, morss, siirup, kissell aitavad kuseteede haiguste korral, hoiavad ära neerukivide tekke, alandavad palavikku, vähendavad põletikke, aeglustavad vananemisprotsesse, parandavad seedimist ja aitavad külmetuse korral.
  • Jõhvikate tarbimine muudab uriini happeliseks ega lase mikroobidel paljuneda. Jõhvikat on kasutatud seetõttu edukalt põie- ja kuseteede infektsioonide korral bakterite kahjutuks tegemisel, aga ka nende mikroobide vastu, mida seostatakse maokasvajatega.
  • Antioksüdantide suure sisalduse tõttu on jõhvikas hea vahend südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel.

Loe ajakirja Naised värskest numbrist juurde, miks ja kuidas varuda talveks ka pohli, pihlakamarju, lepakäbisid ja võilillejuurikaid.