Lõpuks arsti toolis lamades vaatas vene keelt rääkiv arstitädi mulle suurte silmadega otsa ja küsis sügava aktsendiga: “Kas tuimestame ka”? Ma ei saanud aru, et mis tuimestamisest siin juttu on, kui mulle räägiti, et see on väga valutu ja mõnus protseduur. Kuna usaldasin siiski arsti, olin nõus tuimestusega.

Tehti tuimestus, ootasin ukse taga 10 minutit, omaette mõeldes, et kui tuimestus tehakse, siis ega see poleerimistöö ikka nii mõnus ka ei saa olla. Hakkasin juba kartma ning meelde tuli nõuakaaja hambaarsti hirmsad seiklused. Tagasi arstitoolis võttis arstitädi äkki puuri ja hakkas alumise lõualuu tagumist hammast puurima. Ma ei saanud ikka veel aru, mis toimub, et äkki tõesti see protseduur käib puurimisega ning alustatakse ju tagantpoolt. Peale puurimist hakati mulle plommi koostama ja õde ning arst omavahel rääkisid, mis number plommivärv mulle tuleb. Ma ei lasknud end sellest jutust segada ning lasin arstil edasi tegutseda. Lõpuks oli mul plomm suus ning küsisin rõõmsal häälel, et kas nüüd hakkate poleeerima. Arst vaatas üllatunult otsa, et mis poleerimisest siin juttu on. Ütlesin arstile, et tulin ju hambaid poleerima. Nagu aru saan, käib hammaste kordategemine poleerimise juurde.

Arst vaatas suurte silmadega mulle otsa ja ütles: “Poleerimisest me ei tea midagi”. Seejärel küsis arst minu perekonnanime, ütlesin nime. Õde uuris oma märkmikust midagi, ning siis ütles arstile ehmunud häälel, et nüüd juhtus küll inetu lugu, see ei ole SEE patsient.

Ma sain nii vihaseks, et karjusin ja lärmasin seal ning keeldusin maksmast, kuna tundus, et mulle tehti tohutult ülekohut.

Tükk maad hiljem sain aru, et uskumatu lugu oli juhtunud — sain tasuta endale hambaaugu ravi!

Mainin ära ka, et mina hambaarsti ei karda ja ma lausa jumaldan hambaarsti juures käimist, muidugi kui hamba puurimiseks läheb, siis ikka lasen kõike tuimestusega teha.

Minu meelest on Eesti inimestel endiselt kartus hambaarsti ees, puhtalt nõuka-aegse hambaarsti külastuste pärast, kus veneagsed puurid tegid hirmsat häält ja nägid väga jubedad välja ning hambaarstide suhtumine patsientidesse jättis ikka soovida ja kokkuvõttes lõppesid hambaarsti külastused tavaliselt suure hirmuga.

Mõnusat hammaste tervise kuud kõigile ja ärge unustage, et sööbik ja pisik on kohe kallal, kui Te oma hammaste eest ei hoolitse.

Saada ka sina oma lugu: