Hiljem hakkasin käima ilma emata ja kuna ma seda tädi ei kartnud, kui ta meil käis, siis miks ma teda pidin kartma, kui mina temal külas käisin? Aga suuremaks saades sain küll teada, mis on hambavalu ja mida tähendab tõsine hambapuurimine, sest see oli ikka üüratult valus. Hambavalu on üks suuremaid valusid üldse. Ja hambaaugud tekkisid nii märkamatult, enne ei olnud ja ühel hetkel oli suur valu ja oh õudust, suur auk ka.

Vanasti ei olnud hambavaluga reede õhtust esmaspäeva hommikuni kuhugi minna, tuli valu kannatada. Nii ma siis ükskord kõike inimlikke ja ebainimlikke ravimeid ja kõike muudki valu peletamiseks võtsin ja määrisin. Küll viina hambaauku, küll nelgitera, küll analgiini, nii et oksele ajas juba ja valu muudkui kestis ja kestis. Kuuma vett ja külma vett vaheldumisi. Siis panin kummelikompressi põse peale, mis küll isegi pisut valu leevendas ja lubas magama jääda, aga kui ärkasin, oli terve põsk paistes, silma all suur vesikott ja ise nägin välja ikka ehmatavalt moondunud näoga. Oli vaja üle elada veel pühapäeva öö ja esmaspäeval kohe kiiruga hambaarstile, aga oh üllatust, hambavalu oli kadunud.

Küll ma mõtlesin, et kas minna või mitte, aga siis ikka läksin. Hambaarsti ukse taga võis pea alati eriliselt jubedaid häälitsusi kuulda, võimalik et juba seda kuuldes mindi sealt minema. Hambapuuri hääl tundus igast piinast hullem. Mina pidasin tookord vastu ja kuna hambaarst arvas, et see hammas on piisavalt katki, nii siis tangid taha pandigi ja välja tõmmati. Et minu hambad on kuidagi pusereti ja isepäeiselt kasvanud, isegi juured risti rästi siis see väljatõmbamine oli ikka arstilegi vastik, ma endast ei räägigi. Puuriti purihambad tükkideks et siis neid lõualuust kätte saada. Valusüsti ikka tehti, sest nii suurt piina ma välja ei kannataks, et oleks ilma süstita tõmmatud.

Aga üllatus üllatus, praegugi on mul veel mõned hambad suus ja mõni isegi kõigele vaadatamata täitsa terveks jäänud. Aga nüüd on ju palju võimalusi oma kadunud hambaid asendada, nö riigihammastega, nii et suud julgen ikka lahti teha, pole hullu midagi.