Kliinik 32 esteetilise hambaravi ja proteetika arst dr. Martin Martma sõnul on happelised joogid hammaste lagundamisel üsna efektiivsed. „Üldiselt inimesed on kursis, et happelised joogid hammastele halvasti mõjuvad. Paljud lähevad seetõttu kohe pärast energia- ja koolajookide joomist hambaid pesema. See on aga tegelikult kõige lihtsam viis oma hammastest ilma jääda,” rääkis dr. Martma. „Teine viga, mida sageli tehakse, on joogi suus hoidmine või suus loksutamine. See tekitab hammastele happevanni,” rääkis ta.

Dr. Martma märkis, et happeliste jookide tarbimisega hammaste kahjustamine kipub olema eelkõige noorte inimeste probleem. „20ndates ja 30ndates eluaastates patsiente on selle murega palju. Kes joob tihti energiajooke, kes koolajooke, kes spordijooke, kes loksutab jooki suus. Tulemused ei anna end kaua oodata. Hambad kuluvad kiiresti ning nende taastamine on väga pikk ja keeruline protsess,” nentis dr. Martma, kelle juurde jõuab selle murega patsiente sageli.

Happelised joogid põhjustavad suus happerünnakut, mis söövitab hambavaapa ja muudab selle pehmeks — kui hambapinda sellise tugeva happesöövituse järel hõõrutakse, eemaldub pehmenenud hambavaap. Tulemuseks on kahjustunud hambaemail, emaili alt hakkab läbi kumama hambadentiin. Dentiin on hamba seesmine ja pehmem kude, mis on äärmiselt tundlik. Happesöövituse üks esimesi tundemärke ongi hammaste tundlikuks muutumine, mis tekib siis, kui hape on jõudnud läbi söövitada hambavaaba ning jõuab dentiini juurde. Muide, kuna dentiin on kollaka värvusega, näivad ka hambad tumedamad. Kui hammaste kõvem osa on pealt ära kulunud, siis pehme sisemine osa kaob tunduvalt kiiremini — dentiin kulub 9 korda kiiremini kui email.

Dr. Martma sõnul ei tule happelistest jookidest tingimata loobuda, ent hammaste säästmiseks tuleb happeline keskkond suus kiiresti neutraliseerida. „Kõige parem viis selleks on loputada suud veega. Samuti aitab ksülitoliga närimiskummi närimine. Kindlasti ei tohi kohe hakata hambaid pesema — hambavaap on siis veel pehme ning võib tekkida happelise ja mehaanilise kulumise kombineeritud kahjustus. Pärast igat söömist, näksimist või magusate jookide tarbimist tuleb oodata vähemalt 30 minutit enne, kui minna hambaid pesema,” hoiatas dr. Martma.

Vaata videotest, kuidas hammaste tervise kuu kobras testib happeliste energia- ja koolajookide ning limonaadide mõju hammastele:

Enne:

Pärast:

November on hammaste tervise kuu, sest ennetada on lihtsam kui ravida. Inimene pole kobras, et hambad ise tagasi kasvavad! Tee ka test, milline hammaste kulutaja sa oled