Tihti on nii, et esimest korda arstile minnes ja rasestumisvastaste vahendite kohta uurides annab arst neiule retsepti pihku ja ütleb, et söögu pille. Reeglina mõjuvadki need nii, nagu ette nähtud — ei lase rasestuda. Aga mis sellega kaasneb?

Järgnev pole mõeldud kellegi hirmutamiseks, vaid teada andmiseks, et pillikasutamisel võivad vahel esineda soovimatud kõrvalmõjud. Nii nagu peaaegu kõigil ravimitel — kui ka (haruharva) kõrvalmõjusid ei esine, siis ei esine ka positiivset ja taotletud mõju, ütlevad ravimitega tegelevad teadlased.

Pillide kasutamine on tänapäeval ohutu, nende kasud kaaluvad kindlalt üles soovimatust rasedusest ja abordist vägagi tõenäoliselt tekkivad kahjud. Teada on ka, et pille kasutatakse lisaks soovimatust rasedusest hoidumisele antibiootikumidele allumatu akne raviks, menstruaaltsükli korrastamiseks, PMSi leevendamiseks jne. Enamasti täiesti põhjendatult ja edukalt.

Pillide positiivsetest külgedest rääkides ei mahuks jutt ka tervesse lehte ära.

Tasub siiski mõelda

Kuid tasub mõelda, millal ja mis pille kasutama hakata, kui kaua neid kasutada ja kas kondoom mitte tõhusam pole, kui ta ka suguhaigusi ära hoida aitab.

Antibeebipillide kasude ja ohtude üle on vaieldud hetkest, kui nad 1960. aastatel kasutusele tulid. Tehtud on erinevaid uurimusi ja jõutud sageli ka vastandlikele järeldustele. Siiski on tänapäevaks mõned kasud, kahjud ja võimalikud ohud selgemaks saanud.

Väheneb huvi seksi vastu

Alustada võib näiteks sellest, et pillid vähendavad mõnel naisel seksist saadavat mõnu ja huvi seksi vastu, tupp on kuivem ja suurenevad valuaistingud. Põhjuseks on nihked suguhormoonide keerulises tasakaalus.

Sellele järeldusele tulnud teadlased hoiatavad, et sellist reaktsiooni ei tohiks automaatselt paigutada psühholoogiliste probleemide alla, sest see ei pruugi nii olla.

Suureneb rinnavähioht

Väga suured uurimused on näidanud, et pillid suurendavad aastaid kestval tarvitamisel mingil määral rinnavähiohtu. Ohu suurenemist täheldati eelkõige neil, kes alustasid pillide võtmist teismelisena.

Oht vähi arenguks kõrgeneb mõningal määral siis, kui pille kasutatakse üle viie aasta. Alustad 13-aastaselt, viis aastat lisaks — oled 18. Oli sul neid praegu nii väga vaja? Aga riski vähenemiseks samale tasemele nendega, kes pille ei kasutanud, kulub kümme aastat.

Naistearstid viitavad sageli 46 000 naist kaasanud uuringule, mis avaldati möödunud aastal ajakirjas British Medical Journal (BMJ). Seal on tõesti väidetud, et pillid vähendavad üldist vähiriski, seda eriti munasarjavähi ja emakakehavähi riski suure vähenemise tõttu.

Kuid seal on ka lause, mis ütleb, et kaheksa aasta tarvitamise järel vähirisk tõuseb. Muu hulgas märgitakse kesknärvisüsteemi kasvajate riski tõusu. Seega on pillide kasutamisel teatud ajaline piir siiski olemas.

Viirused püsivad ja paljunevad

Teiseks riskantseks vähiliigiks on emakakaelavähk. Siin tulevad pillid appi inimese papillomiviirusele (HPV), aidates sellel paremini emakakaelas püsida ja paljuneda.

Selle viiruse mõne tüve saavad peaaegu kõik, kes seksivad. Paljud kohe esimesel korral.

Reeglina saab aga inimese immuunsüsteem viirusest jagu. Viis aastat pille, mõni teine põetud suguhaigus jmt soodustavad viiruse püsimist ja arengut ning vähitekitamise võimet. HPV ohtlikemate tüvede vastu saab nüüd vaktsineerida — ja seda on mõtet teha enne suguelu algust.

On uurimusi, kus näidatakse ära samasuguse probleemi võimalus ka herpeseviiruse puhul — ka siin võivad pillides sisalduvad hormoonid viiruse paljunemisele ja levikule kaasa aidata.

Mitmed uurimused kinnitavad, et pillide rasestumist ära hoidev võime väheneb, kui kaal palju üle normi tõuseb. Ja loomulikult ei kaitse pillid suguhaiguste, sh HIVi eest! Küll aga pakuvad mitmete suguhaiguste eest suhteliselt head kaitset kondoomid — muidugi siis, kui neid õigesti kasutada.

Tõsiste haiguste oht

Suitsetamine ja pillid ei käi kokku — seda ka enne 35aastaseks saamist. Pillivõtja suitsetamine suurendab tõsiste südame- ja veresoonteprobleemide ohtu. Ka juba kõrgenenud vererõhk ja migreen võivad koos pillidega tõsiseid, eluohtlikke südame-veresoonkonna probleeme põhjustada.

Suhteliselt ohutuks peetavad nahale kleebitavad plaastrid suurendavad nagu pillidki veenitrombide ohtu neil, kellel veresoonte ja verega tõsisemaid probleeme. Vahel mainitakse ka maksavähi riski mõningast suurenemist.

Tahad rohkem teada?

Põhjaliku ja ülevaatliku info koos viidetega pillidega seotud riskidest ja uuringutest leiab USA Riikliku Vähiinstituudi kodulehelt.

Pillid aitavad buliimikuid

Pillidel võib olla ka ootamatuid raviomadusi. Näiteks võib tuua Rootsi teadlaste uurimuse, mis kinnitab, et üle poole katsealustest buliimikutest oli kolme kuu pärast väiksema näljatundega ja mõned kõrgenenud testosteroonitasemega buliimikud on oma probleemist täiesti lahti saanud just pillide abiga. Arvatakse, et põhjuseks on ülemäärase testosteroonitaseme alanemine pillivõtmise tagajärjel.

Huvitaval moel näib pillidel olevat raskesti kindlakstehtava munasarjavähi ohtu vähendav toime, mis jätkub veel aastaid pärast pillide kasutamise lõpetamist. Oht väheneb koguni poole võrra. Sama saab öelda ka emakavähi kohta. Kuid peab ütlema, et arvukuselt on rinnavähk naistel esimesel kohal ja sellesse haigestunute vanus nooreneb.

Lisaks pillidele sisaldavad erinevaid hormoone ka minipillid, rasestumisvastased plaastrid, tuperõngad, spiraalid. Arutage oma arstiga läbi, milliseid rasestumisvastaseid vahendeid te kasutada võiksite, kas on olemas mingeid vastunäidustusi või riske ja mida teha siis, kui valitud vahend ikkagi mingil põhjusel ei sobi.