Teadlased analüüsisid 21 erineva uuringu andmeid, et saada teada, kui palju üks või teine valmistamisviis köögiviljadesse antioksüdante alle jätab. Antioksüdandid ennetavad vähki, südame-veresoonkonna haigusi, diabeeti, osteoporoosi ja neurodegeneratiivseid haigusi nagu näiteks Parkinsoni ja Alzheimeri tõbe.

Enamik köögiviljade valmistamisviise — küpsetamine, keetmine, mikrolaineahjus kuumutamine — lõhuvad köögiviljade kudesid ja hävitavad nii ka suure osa antioksüdantidest. Keetmine hävitab köögiviljadest isegi veel kõige rohkem haiguste ennetajaid, sest need lahustuvad kuumas vees.

Loomulikult reageerivad erinevad köögiviljad erinevatele valmistamisviisidele erinevalt. Aga kui võtta näitajate keskmine, siis keetmine vähendab polüfenoolide — need on ühed antioksüdantidest — taset 38% võrra. Aurutamine aga tõstab polüfenoolide taset 52%.

Seega aurutamine ongi kõige parem viis köögiviljade valmistamiseks, sest temperatuurid on madalamad ja köögiviljad ei ole vedeliku sees, mis tekitabki polüfenoolide taseme suurenemise. See on ka parem kui köögiviljade toorelt söömine, sest kerge kuumutamine aitab organismil köögiviljadest kasulikke aineid paremini omastada.

See muidugi ei tähenda, et muudmoodi valmistatud köögiviljad tevisele kahjulikud oleksid. Nii et vahelduse mõttes valmista neid ikka igal viisil. Oluline on lihtsalt mitte üle küpsetada, sest pikk kuumutamine on kõige suurem antioksüdantide tapja. Näiteks köögivilju ahjus küpsetades peaksid need jääma veidi krõmpsuvaks, mitte ülipehmeks. Teiste sõnadega, neid peaks olema võimalik tervena kahvli otsa võtta, mitte nii, et puudutades kohe ära lagunevad.

Allikas: Men’s Health