Sõltuvalt diagnoosist ja raskusastmest varieerub hoidmise kaugus ja soojendamise aeg. Vahetult peale bioaktiivsete punktide (edaspidi BAP) soojendamist on efektiivsuse orientiiriks soojatunne, millega kaasneb väiksema roosa laigu ilmumine. BAPide soojendamisel suureneb veres õgirakkude, punaliblede ja trombotsüütide hulk, mis aneemia korral avaldab ravivat toimet.

Kuidas toimib

Protseduuri ajal moodustub polüpeptiid bradükiniin, mis kutsub esile veresoonte laienemise ja valuretseptorite ärrituse. Muudatused kudedes tekivad organismile mitteomase reaktsiooni ja termilise ärrituse tulemusena. Soojendatud bioaktiivsest punktist väljuvad närviimpulsid kutsuvad esile erutuse seljaaju teatud segmentides, retikulaarkiududes, hüpotalamuses (vaheaju alumises piirkonnas) ja ajukoores. Vastureaktsioonina kaasab organism erutusprotsessi hüpo-füüs-neerupealsete-endokriinsüsteemi, arendades organismi kohanemise sündroomi.

Soojamõjutusest tulenev reaktsioon seedeelundites seisneb soolestiku peristaltika tugevnemises või nõrgenemises.

Kuhu ja kuidas mõjub

Kaasaegses refleksoteraapias mõjutab bioaktiivsete punktide soojendamine perifeerse ja kesknärvisüsteemi erinevaid tasandeid, kutsudes esile keerulisi neurohumoraalseid nihkeid närvisõlmedes, seljaajus, vaheajus ja ajukoores. Peale hüpotalamus-hüpofüüsi ja neerupealsete süsteemi tõuseb ka organismi immunoloogiline ja vereloome funktsionaalne aktiivsus.

Samuti erituvad aminohapetega seonduvad opioidretseptorite peptiidid enkefaliin ja endorfiin, mis on valuvaigistava toimega. Moksibustioonist tulenev infrapunane kiirgus imbub läbi naha ja lihaskoe erineva paksuse, kutsudes esile nahakapillaaride laienemise, vere intensiivsema ringlemise, rakumembraani läbivuse suurenemise, molekulide liikumise elektrilise dissotsiatsiooni, ioonide liikumise ning rakkude ja kudede ainevahetuse intensiivistumise ja osmoosse muutuse.

Moksibustiooni ultraviolettkiirguse toime aluseks on fotoelektriline efekt, mida iseloomustab valkude lagunemine (fotoproteolüüs) ja uute ainete moodustamine (fotosüntees). Oluline on rakumembraanide läbivuse tõus ja selliste uute bioaktiivsete ainete moodustamine nagu serotoniin, histamiin ja atsetüülkoliin. Nii nagu inf-rapunase kiirguse puhul, aktiviseerub ka ultraviolett-kiirgusel hüpotalamus-hüpofüüs ja neerupealsete eritussüsteem, normaliseeruvad sümpatika-adrenaliinsüsteemi funktsioonid, fosfor-kaltsiumi ainevahetus, paranevad vere biokeemilised näidud, tõuseb organismi kaitsevõime ja kohanemise osatähtsus.

Millal kasutada

Moksibustiooni kasutatakse peamiselt artroosi, selja-ristluuradikuliidi, neuralgia, periartriidi, epikandüliidi, traumaatilise artralgia, deformeeruva artroosi, külmetushaiguste, seedeelundite häirete ja düsmenoröa raviks. Eriti hea toime annab moksibustioon kombineeritult nõelraviga.

ALEKS JAIRUS,
meditsiinidoktor